Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

It's the economy, stupid! | Privacy te koop

Handel in persoonsgegevens: is Big Brother nog te beteugelen?

DOOR OMSTANDIGHEDEN GEANNULEERD

Tiende aflevering van de reeks 'It's the economy stupid!', waarin telkens een Nederlandse of Vlaamse spreker een heikel economische thema belicht. Deze keer laat jurist en onderzoeker Frederik Zuiderveen Borgesius zien hoe vrijwel al onze clicks op het web worden opgeslagen, geanalyseerd, en verhandeld door bekende en onbekende bedrijven. Hij vertelt over deze voor ons grotendeels verborgen wereld van behavioural targeting en real time bidding. Is het afgelopen met onze privacy? Kunnen we Big Brother nog buiten de deur zetten? Welke nieuwe regulering is daarvoor nodig?


Na een lezing van een half uur wordt Zuiderveen Borgesius kritisch bevraagd door onze vaste 'Economy'-moderator Piet Depuydt. Uiteraard kunt u zelf uw steentje bijdragen aan de discussie.

Over de spreker

Frederik Zuiderveen Borgesius is onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar onder meer de regulering van privacy, profiling, en behavioural targeting. Over deze onderwerpen heeft hij veelvuldig gepubliceerd, en gesproken op internationale conferenties en in het Europese en Nederlandse parlement.

Borgesius in het nieuws: internationale verklaring tegen afluisteren

Mede op initiatief van Zuiderveen Borgesius tekenden ruim 250 academici uit 26 landen begin 2014 een verklaring tegen het grootschalig verzamelen van persoonlijke data door inlichtingendiensten. Lees hier het artikel uit de Volkskrant of luister hier naar een interview over dit initiatief met Borgesius en Nico van Eijk, hoogleraar Informatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer:

www.ivir.nl/medewerkers/borgesius.html

www.twitter.com/fborgesius

 

Meer over privacy:

DI 21.01 Aan de knoppen #1 | De netwerksamenleving
DO 23.01 Wat is de toekomst van de privacy?
WO 19.02 Aan de knoppen #2 | Click for ChangeOrganisatie: deBuren

Dit evenement vond plaats op dinsdag 22 april 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: