Standpunt | Asha ten Broeke over gender

Bloeden uit duizend kleine sneetjes

Asha ten Broeke (wetenschapsjournalist en columnist) deelt op dinsdag 10 juni haar standpunt over gender.

Microseksisme is overal. In de speelgoedfolder waar de meisjes – 'net als mama!' – in de weer zijn met roze stofzuigertjes, terwijl de jongetjes door microscopen – 'werkt echt!' – gluren. In de reclame waarin vitamines voor vrouwen zorgen voor een mooiere huid, en die van mannen voor een betere concentratie. In de webwinkel van Disney, waarop op het jongensshirt staat 'Be a hero' en op het meisjesshirt 'I need a hero'.

Sommige mensen zeggen: wat onnozel dat feministen zich daar druk over maken. Hebben ze niets beters te bevechten? Vrouwenbesnijdenis ofzo? In deze lezing laat Asha ten Broeke zien dat klein seksisme toch grote gevolgen kan hebben, voor vrouwen én mannen. Van minder vrouwen in de wetenschap tot een neerkijken op zorgend vadersschap tot een cultuur waarin seksueel geweld er 'gewoon bij hoort'. Het is een bloeden uit duizend kleine sneetjes.

Asha ten Broeke was reeds te gast bij deBuren in de reeks Who's afraid of the F-word en schreef speciaal voor deze gelegenheid de column I need a hero.

Asha ten Broeke is freelance wetenschapsjournalist en columnist bij de Volkskrant. Ze studeerde psychologie en communicatie-wetenschappen aan de Universiteit van Twente. Daarna is ze volop gaan schrijven, in het bijzonder over gender en seksualiteit. Ze schrijft achtergrondartikelen, essays en columns voor onder andere Trouw, KIJK, Quest, Psychologie Magazine, Opzij en NWT Magazine.

Ten Broeke houdt zich voornamelijk bezig met psychologie, gezondheid, gender en hersenwetenschap. In 2010 verscheen haar eerste boek Het idee m/v over nature en nurture achter man-vrouwverschillen. Vorig jaar verscheen Eet mij, over de psychologie achter eten, diëten en overgewicht. Momenteel is ze bezig met haar derde boek, Iedereen is bi, over de wetenschappelijke zoektocht naar de oorzaken van homoseksualiteit.

 

Lees u in met de gendertirade voor nonbelievers op Eerste Hulp bij Feminisme.
Vind uw weg in de mysterieuze werkingen van gender in de maatschappij of het nature-nurture debat met de kwestie gender.
Blijf lezen: download de literatuurlijst Mars en Venus. Alle boeken vindt u terug in de RoSa bibliotheek.

Meer info over de RoSa bibliotheek: www.rosadoc.be

 

In 2014 kunt u maandelijks bij deBuren (Brussel) of bij NONA (Mechelen) terecht voor een duidelijk standpunt. In deze tiendelige reeks geeft telkens een prominente spreker met een kritische stem zijn of haar actuele mening over een tijdloos thema. Na de lezing volgt een kort interview door moderator Karl van den Broeck (hoofdredacteur Apache.be) met ruimte voor publiek debat.

In deze reeks:

DI 28.01 Standpunt | Monique Samuel over God NONA, Mechelen
DI 25.02 Standpunt | Hans Vandeweghe over sport NONA, Mechelen
DI 25.03 Standpunt | Tinneke Beeckman over filosofie deBuren, Brussel
DI 29.04 Standpunt | Geert Janssens over geld deBuren, Brussel
DI 27.05 Standpunt | Herman Pleij over taal
NONA, Mechelen
DI 10.06 Standpunt | Asha ten Broeke over gender deBuren, Brussel


Organisatie: deBuren en NONA

Video's

Documenten

Bekijk hier de blog van Asha ten Broeke.

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: