Europa na de euro

De euro valt! En wat dan?

Als de euro het enige is wat Europa bij elkaar houdt dan ziet de Europese toekomst er weinig rooskleurig uit. Maar heeft Europa die euro wel nodig? Hoe ziet Europa eruit zonder de euro? Prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar Economie in Rotterdam en Nederlands bekendste eurosceptische econoom, houdt een betoog naar aanleiding van zijn nieuwe boek De euro valt! En wat dan? Daarna volgt een kritisch gesprek met Ulko Jonker, voormalig hoofdredacteur van het Financieele Dagblad en tegenwoordig correspondent in Brussel voor diezelfde krant.

Over De euro valt! En wat dan?
Politici en financiële bestuurders kunnen het zich natuurlijk niet permitteren om te beweren dat het einde van de euro nabij is, maar de euro valt niet te redden. Dat is althans de stellige overtuiging van econoom Arjo Klamer. Dat de euro in de problemen is gekomen, ligt in zijn ogen niet aan de financiële crisis. Kernprobleem is dat de Europese Unie geen volwaardige politieke unie is; er is geen sprake van een hechte Europese gemeenschap. Daardoor is de euro niet houdbaar. In dit uitdagende boek betoogt Arjo Klamer dat de val van de euro de kans biedt op een monetair systeem dat veel beter is afgestemd op de huidige dynamische en flexibele wereldeconomie.

'Dit boek bevestigt wat ik altijd heb gezegd: de euro is asociaal. Klamers boek biedt ook perspectief op een beter alternatief.' – Jan Marijnissen, politicus en publicist

'Ik hoop nu al meer dan twintig jaar dat de euroleiders Klamers ongelijk eens gaan bewijzen.' – Rens van Tilburg, econoom en columnist de Volkskrant

'Dit is een vrolijk boek, waarin de eurocrisis verschijnt als een uitmuntende gelegenheid om een historische vergissing ongedaan te maken en het idee van Europa te beschermen tegen verdere beschadiging.' – Ewald Engelen, financieel geograaf en columnist De Groene Amsterdammer

Arjo Klamer (1953) is hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit en lector sociale innovatie aan Fontys Hogeschool. Van 1981 tot 1994 doceerde hij economie aan verschillende Amerikaanse universiteiten. Al in 1991 uitte hij kritiek op het plan de euro in te voeren. Hij was medeinitiatiefnemer van de groep van zeventig economen die in 1997 een manifest tegen de euro ondertekenden. Hij is lid van het Sustainable Finance Lab.

Organisatie: deBuren

 

 

Beluister de podcast:

Het hoogtepunt van de eurocrisis lijkt voorbij, maar dat is slechts schijn. Dat is althans de stelling van de bekende Nederlandse eurocriticus en hoogleraar economie Arjo Klamer, die op 23 april te gast was bij deBuren. Tijdens zijn korte lezing en het daarop volgende gesprek met Ulko Jonker, Brussels correspondent van Het Financieele Dagblad, legde Klamer uit waarom de euro alsnog ten onder zal gaan en deed hij een voorstel voor een revolutionair alternatief monetair systeem.

Video's

Bekijk hieronder een discussie over Europese samenwerking tussen o.a. Arjo Klamer en Guy Verhofstadt in het politieke discussieprogramma Buitenhof (27 januari 2013). 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: