Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De gedroomde stad #3: Design van de toekomst

Innovatie, technisch vernuft en sustainable development in het Eindhoven van 2050

Voor het eerst in onze geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en dat percentage wordt alleen maar groter. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? We strijken neer in Eindhoven om het te hebben over design: welke rol speelt dat in de toekomst? Wat zijn in 2050 de oplossingen voor wonen, werken en samenleven op grote schaal? Welk gezicht krijgt de stad van de toekomst?

Vernieuwende designers over innovatie, technisch vernuft en sustainable development in het kader van de Design Debates, een reeks debatten over design georganiseerd door de Design Academy Eindhoven i.s.m. MU, Onomatopee en Het Nieuwe Instituut. Met Koen Verhaert (Verhaert consultancy), Ulf Hackauf (MVRDV) en Marijntje Denters (VPRO). Nathan de Groot modereert de avond.

Markthal Rotterdam, ontwerp © MVRDVMarkthal Rotterdam © MVRDV

Ulf Hackauf is docent en onderzoeker aan de TU Delft, waar hij meewerkt aan het door Winy Maes geleide project The Why Factory. Hackauf studeerde in 1999 af aan de Technische Universität Braunschweig en verhuisde naar Nederland om te gaan werken bij Erik van Eregaat architecten. Hij werkte als architect aan projecten in Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland. Voor zijn ontwerp van het A.A.Hijmans van den Bergh-gebouw (in opdracht van de Universiteit Utrecht) ontving hij de Rietveldprijs.
Samen met Winy Maes en Pirjo Haikola is hij verantwoordelijk voor het project Green Dream (onderdeel van The Why Factory).


Marijntje Denters is researcher voor verschillende programma's van de VPRO, waaronder Tegenlicht en Zomergasten. Voor Tegenlicht deed ze onderzoek naar mogelijke toekomstscenario's voor de stad, wat resulteerde in Making Cities: de stad van de toekomst. De aflevering is hieronder terug te kijken.


Koen Verhaert
is sinds 1997 actief binnen VERHAERT (sinds 2005 als CEO). Dit bedrijf helpt ondernemingen zoals Stryker, Coca Cola en Ab-Inbev bij productinnovatieproces; van strategie tot uitvoering. Sinds 2006 heeft hij het plezier de Ugent te mogen bijstaan in het bestuur van het industrieel onderzoeksfonds (IOF). Daarnaast is Verhaert als externe bestuurder betrokken bij verschillende bedrijven en verenigingen, zoals de Niko Group en Flanders InShape. Koen Verhaert geeft regelmatig gastcolleges aan de VUB en UA. Ook doceert hij het Master-na-master programma Innovatie en Entrepreneurship aan de AMS (Antwerpen Management School). Hij is tevens auteur van het boek Het verhaal achter nieuwe producten.


Nathan de Groot
is urbanist/journalist/optimist. Hij studeerde Urban Cultures in Tilburg, Brussel, Manchester en Tallinn. Nathan werkt sinds 2010 als zelfstandig ondernemer en nam in 2012/13 deel aan de post-graduate opleiding van het Strelka Instituut voor Media, Architectuur & Design in Moskou. Hij schreef voor The Pop-Up City en won met een internationaal team de Vision Competition van de Tallinn Architecture Biennale met een toekomstvisie voor stadsdeel Väike-Õismäe. Ook gaf hij gastcolleges aan de TU Delft en Epoka University in Tirana.

 

Meer weten over MVRDV?
Kijk hier een kort filmpje met voorbeelden van de door hen gerealiseerde projecten:

 

Marijntje Denters deed voor de VPRO onder meer research voor deze aflevering van Tegenlicht; Making Cities: de stad van de toekomst.
Bekijk hier de aflevering terug:

 

In deze reeks

05.10.2013 De gedroomde stad #1: Het menu van de toekomst
(Museon, Den Haag)
22.01.2014 De gedroomde stad #2: De (a)sociale stad
(deBuren, Brussel)
15.05.2014 De gedroomde stad #3: Design van de toekomst
(Design Academy, Eindhoven)
17.05.2014 De gedroomde stad #4: Stedelijk groen en leefbaarheid
(CAMPO, Gent)
Organisatie: deBuren i.s.m. Design Academy Eindhoven, MU, Onomatopee en Het Nieuwe Instituut

Vertel het verder: