De Biograaf: Koning Willem I

Lezing en gesprek met Jeroen Koch, Marc Reynebeau en Gita Deneckere
Koning Willem I

In het kader van het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse monarchie in 2013 hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht het initiatief genomen tot de publicatie van de biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen. De auteurs, Jeroen Koch (Willem I), Jeroen van Zanten (Willem II) en Dik van der Meulen (Willem III), hadden vrij toegang tot het Koninklijk Huisarchief. Op 29 november 2013 werden de drie boeken officieel aan koning Willem-Alexander uitgereikt

Jeroen Koch
spreekt over zijn biografie van Willem I en gaat daarna in gesprek met Marc Reynebeau (De Standaard) en Gita Deneckere, hoogleraar Geschiedenis en auteur van de veelgeprezen en bekroonde biografie van Willems opponent Leopold I.

Zie ook:
www.willem123.nl

"een magistrale, vloeiend geschreven biografie' *****
Beatrice de Graaf in NRC Handelsblad over Koning Willem I

Over de sprekers

Dr. Jeroen Koch (1962) is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde over het werk van de Duitse historicus Golo Mann en de Amerikaanse literatuurcriticus Lionel Trilling. In 2006 verscheen zijn veelbesproken biografie van de Nederlandse theoloog, journalist, politicus en kerkhervormer Abraham Kuyper. Zijn biografie van Koning Willem I verscheen in november 2013.

Marc Reynebeau, historicus en redacteur van De Standaard, schreef al verscheidene boeken over geschiedenis, politiek en cultuur, onder andere Het klauwen van de leeuw, Een geschiedenis van België, Het nut van het verleden en de 'verbeelde herinneringen' Struikelend leven. Zijn journalistieke werk werd in 2005 bekroond met de Dexia prijs.

Prof.dr. Gita Deneckere (1964) doceert Hedendaagse Geschiedenis aan de Universiteit Gent. Ze publiceerde onder meer Sire, het volk mort. Sociaal protest in België 1831-1918 en 1900. België in de belle époque. Haar biografie van Leopold I werd bekroond met de Henriëtte de Beaufort-prijs 2013, de driejaarlijkse prijs voor de Beste in het Nederlands geschreven biografie.

Organisatie: deBuren i.s.m. Nederlandse ambassade

Video's

Foto's

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: