Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Hoor de klokken luiden!

Welke geheime informatie mag gelekt worden?

Na internationale commotie rond de oprichting van WikiLeaks door Julian Assange en de onthullingen van NSA-geheimen door voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden, werd in Nederland Publeaks.nl opgestart, een klokkenluiderplatform om anoniem gevoelige of geheime informatie naar de pers te lekken.

Welke informatie is te belangrijk om geheim te blijven en wie bepaalt dat? Waarom kwam dit initiatief wel in Nederland tot stand, maar nog niet in Vlaanderen? Heeft dat met verschil in wetgeving te maken? En ... zouden we dergelijke initiatieven moeten aanmoedigen? Met Vlaams ombudsman Bart Weekers, klokkenluider Paul van Buitenen (oud-Europarlementariër) en Hugo van der Parre (journalist NOS). Bert Rymen (Radio 1, VRT) modereert.Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ met de steun van VVJ

 

Over de podcasts

"Er zijn op dit moment geen regelingen die afdoende bescherming bieden. Klokkenluiders krijgen mogelijks met het verlies van hun huwelijk, hun gezondheid en hun baan te maken. We proberen een regeling tot stand te brengen die de klokkenluider zelf ook beschermt en ondersteunt."

Paul van Buitenen (ex-Europarlementariër en klokkenluider)

In de eerste podcast kunt u luisteren naar het panelgesprek met Bart Weekers, Paul van Buitenen, Hugo van der Parre en Bert Rymen.

In de tweede podcast kunt u het vragenmoment herbeleven waarin volgende vragen aan bod kwamen:

  • Als er ergens door een klokkenluider iets aan de orde is gesteld, heeft u dan het idee dat die organisatie daar op een gegeven moment lessen uit trekt? Dat ze niet alleen naar het incident zelf kijken, maar ook hoe ze dat in de toekomst kunnen voorkomen?
  • Er zijn een aantal instanties genoemd waar men kan gaan ‘klokkenluiden'. Persoonlijk zou ik er aan denken dat je ook bij een volksvertegenwoordiger terecht kan. Wat is jullie mening daarover?
  • Zouden heel wat problemen al niet preventief opgelost kunnen worden moesten overheden transparanter worden?
  • Hoe schatten jullie de ethisch-deontologische verantwoordelijkheid in van een journalist die gecontacteerd wordt door een klokkenluider? Heeft die een morele of professionele verplichting om nadien die klokkenluider te beschermen als er juridisch tekortgeschoten wordt?
  • Anonimiteit maakt het lastig om de correctheid van bronnen na te gaan. Maar zien wat er gebeurt met recente klokkenluiders is toch een serieuze drempel voor mensen die met een verhaal naar buiten willen komen? Is die anonimiteit dan toch geen goed idee?
  • U zegt dat u op een gedegen manier te werk moet gaan. Ondervindt u geen hinder van bepaalde schandaaljagende politieke partijen die snel allerlei zaken in de media willen brengen?

Foto's

Vertel het verder: