Deugdzame Stad #2 Jongeren uit Antwerpen en Brussel over leven in de stad

Met Bleri Lhesi, Lucas Catherine en Rachida Lamrabet

 

'De stad is de kleinste samenleving die volmaakt of deugdzaam kan zijn en tot geluk kan leiden voor haar bewoners.'

Met dit citaat van de islamitische denker Al-Farabi als inzet organiseert Moussem Nomadisch Kunstencentrum, in samenwerking met deBuren, een reeks van vijf gespreksavonden over het samenleven in de stad, met haar verschillende gemeenschappen en overtuigingen. We stellen telkens het gedachtegoed van een groot islamitisch denker centraal, reflecteren over een welbepaald thema en nodigen een kunstenaar uit om zijn visie te formuleren op de deugdzame stad.

In steden zoals Antwerpen en Brussel zijn jongeren een grote en belangrijke bevolkingsgroep. Tijdens deze tweede editie van Deugdzame Stad laten we hen aan het woord. Hoe beleven zij de stad? Hoe kijken ze naar de problemen en de uitdagingen van de stad? Filosoof en politicoloog Bleri Lleshi verzamelde en verspreidde via zijn blog en De Morgen een reeks brieven van jonge mensen over het stedelijke leven. Hij zal de avond inleiden, gevolgd door een bijdrage van Ted Bwatu (Antwerpenaar die onlangs naar Brussel verhuisde), Hannah (geboren en getogen in Antwerpen, woont ondertussen al een aantal jaren in Brussel), Ibrahim (Brusselaar, sinds een jaar woont en studeert hij in Antwerpen), Amina (Antwerpen).

Tijdens deze tweede editie van Deugdzame Stad geeft Lucas Catherine inzicht in het denken van de grote islamitische filosoof Averroès. Schrijfster Rachida Lamrabet sluit de avond af met haar visie op de Deugdzame Stad. Layla El-Dekmak loodst het publiek doorheen de avond.

 

Mohamed Ikoubaân over Deugdzame Stad:

Deugdzame Stad zal voor mij een geslaagd project zijn als we het voor mekaar krijgen om een groep jonge mensen te bereiken die bereid is om met ons kritisch na te denken. Wij willen hen hierbij een aantal instrumenten aanreiken, een stuk erfgoed, mogelijke denkkaders. Tegelijkertijd willen we mensen laten inzien dat de islam niet bestaat uit één monolitisch blok, en hen kennis laten maken met de diversiteit en de rijkdom van het islamitische denken. Zodat we voortaan uitlatingen van academici à la Etienne Vermeersch, die beweert dat alle moslims achterlijk zijn, probleemloos kunnen weerleggen. We willen opnieuw ruimte scheppen voor gefundeerde argumenten en tegenargumenten. Onze samenleving heeft daar vandaag meer nood aan dan aan quotes van 30 seconden voor de tv-camera's. Een echt debat hebben we nog zelden.
Lees meer »

 

In deze reeks:

19.10.2013 Deugdzame Stad #1: Het rationele versus het religieuze denken in de islam
cc Berchem
21.12.2013 Deugdzame Stad #2: Jongeren in Antwerpen en Brussel
cc Berchem
22.02.2014 Deugdzame Stad #3: De evolutie van de islambeleving tijdens 50 jaar Marokkaanse migratie
cc Berchem
26.04.2014 Deugdzame Stad #4: Leren in de stad
cc Berchem
17.05.2014 Deugdzame Stad #5: Hoe representatief is onze representatieve democratie?
cc Berchem

 

Deugdzame Stad komt tot stand i.s.m. deBuren en vzw Averroes

Vertel het verder: