Deugdzame Stad #1: Het rationele versus het religieuze denken in de islam

Filosoferen over stedelijkheid

'De stad is de kleinste samenleving die volmaakt of deugdzaam kan zijn en tot geluk kan leiden voor haar bewoners.'

Met dit citaat van de islamitische denker Al-Farabi als inzet organiseert Moussem Nomadisch Kunstencentrum, in samenwerking met deBuren, een reeks van vijf gespreksavonden over het samenleven in de stad met haar verschillende gemeenschappen en overtuigingen. We stellen telkens het gedachtegoed van een groot islamitisch denker centraal, reflecteren over een welbepaald thema en nodigen een kunstenaar uit om zijn visie te formuleren op de deugdzame stad.

PROGRAMMA

Dr. Jan Van Reeth van de Antwerpse Faculteit voor Vergelijkende Gosdienstwetenschappen geeft een inleiding over de islamitische filosofie en focust op het denken van Al-Farabi. Hij gebruikt zijn boek Kalâm, Arabisch denken over God en de wereld hiervoor als basis.

Khalid Ben Haddou, moslimtheoloog en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams, reflecteert over de vraag in hoeverre kritisch denken vandaag kan bijdragen tot het ontwikkelen van een moderne islam en hoe dit op zijn beurt zijn weg kan vinden naar moslimjongeren in onze steden.

We sluiten het geheel af met de deugdzame stad volgens auteur Fikry El Azzouzi.

De avond wordt aan elkaar gepraat door Layla El-Dekmak.

Mohamed Ikoubaân over Deugdzame Stad:

Deugdzame Stad zal voor mij een geslaagd project zijn als we het voor mekaar krijgen om een groep jonge mensen te bereiken die bereid is om met ons kritisch na te denken. Wij willen hen hierbij een aantal instrumenten aanreiken, een stuk erfgoed, mogelijke denkkaders. Tegelijkertijd willen we mensen laten inzien dat de islam niet bestaat uit één monolitisch blok, en hen kennis laten maken met de diversiteit en de rijkdom van het islamitische denken. Zodat we voortaan uitlatingen van academici à la Etienne Vermeersch, die beweert dat alle moslims achterlijk zijn, probleemloos kunnen weerleggen. We willen opnieuw ruimte scheppen voor gefundeerde argumenten en tegenargumenten. Onze samenleving heeft daar vandaag meer nood aan dan aan quotes van 30 seconden voor de tv-camera's. Een echt debat hebben we nog zelden.
Lees meer »

 

In deze reeks:

19.10.2013 Deugdzame Stad #1: Het rationele versus het religieuze denken in de islam
cc Berchem
21.12.2013 Deugdzame Stad #2: Jongeren in Antwerpen en Brussel
cc Berchem
22.02.2014 Deugdzame Stad #3: De evolutie van de islambeleving tijdens 50 jaar Marokkaanse migratie
cc Berchem
26.04.2014 Deugdzame Stad #4: Leren in de stad
cc Berchem
17.05.2014 Deugdzame Stad #5: Hoe representatief is onze representatieve democratie?
cc BerchemOrganisatie: Moussem Nomadisch Kunstencentrum i.s.m. deBuren

Vertel het verder: