IM: Edwin Rutten (Ome Willem)

Joepie de poepie! Welkom op je eigen begrafenis...
Deze vuist op deze vuist!

Wie droomt er niet van om op zijn eigen begrafenis aanwezig te zijn? Met een heuse laudatio, een In Memoriam? We zetten het in scène, vandaar de tweelettertitel van deze reeks. Gastvrouw Anna Luyten (Knack) vraagt tijdens een intiem doch publiek gesprek aan Edwin Rutten hoe hij na zijn dood herdacht wil worden. Wat betekenen leven en werk voor hem?

Edwin Rutten is een veelzijdig artiest en maakte vanaf begin jaren '60 furore als jazz-zanger, acteur en presentator. Zijn grootste bekendheid dankt hij aan zijn alter ego 'Ome Willem', uit het legendarische kinderprogramma De Film van Ome Willem. Tussen 1974 en 1990 werden er meer dan tweehonderd afleveringen van gemaakt. 'Joepie de poepie!', ‘Lust je ook een broodje poep', ‘met een papje', ‘deze vuist op deze vuist' of een woord als ‘geitenbreier' behoren inmiddels tot het collectief geheugen van Vlaanderen en Nederland. Rutten is nog steeds actief als jazz-zanger. Hij schrijft en vertelt verhalen bij klassieke muziek in Nederland, Duitsland en Engeland. In het Wagner jaar heeft hij Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner opnieuw gesmeed op 2 cd's als schrijver en verteller. Verder presenteert hij 4 x per week het radioprogramma Muziekwijzer op de klassieke zender Radio 4 en Jazz in the Morning op zondagochtend op Radio 6.

Zoals de IM-traditie het inmiddels wil houdt een naaste vriend een fictieve afscheidsrede. In het geval van Edwin Rutten is dat René Holdert, psycholoog in ruste en bevriend met Rutten sinds de tweede klas van zijn middelbare school, het Vossius gymnasium in Amsterdam. Op hun zestiende hadden Rutten en Holdert een jazzband genaamd ‘The Gold Coast Combo', waarin Holdert bas speelde en Rutten zong. Een ander lid van het combo was hun schoolkameraad Rogier van Otterloo, († 1988), die later een bekend componist, pianist en dirigent zou worden.

Zie ook: www.edwinrutten.nl

 

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O.  Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

Video's

Foto's

Documenten

Vertel het verder: