IM: Dirk Roofthooft

Met een grafrede door Stefan Hertmans
Dirk Roofthooft © Malou Swinnen

Wie droomt er niet van om op zijn eigen begrafenis aanwezig te zijn? Dirk Roofthooft (1959) is een van Vlaanderens meest bekende acteurs. Hij werkte met bekende toneelregisseurs, choreografen en musici als Ivo van Hove, Theu Boermans, Jan Fabre, Peter Sellars en Wim Vandekeybus, maar hij acteerde ook in films (Loft, De zaak Alzheimer) en voor televisie. Hij won in de loop der jaren verschillende film- en toneelprijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Thaliaprijs (1996), de Louis d'Or (2007) en tweemaal de Joseph Plateau prijs voor beste Belgische filmacteur (1998 en 2001). Tijdens een intiem doch publiek gesprek vraagt Anna Luyten hoe hij na zijn dood herdacht wil worden.

Voorafgaand daaraan draagt schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans (foto © B. Praet) een speciaal voor de gelegenheid geschreven In Memoriam voor. Hertmans is de auteur van een omvangrijk, gevarieerd en veelgeprezen oeuvre. Momenteel gooit hij internationaal hoge ogen met Oorlog en terpentijn, het verhaal van zijn grootvader in de context van de Eerste Wereldoorlog.

 

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O.  Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

Video's

Vertel het verder: