De gedroomde stad #1: Het menu van de toekomst

Gesprek over voeding en stadslandbouw

Voor het eerst in onze geschiedenis woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en dat percentage wordt alleen maar groter. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Wat zijn in 2050 de oplossingen voor wonen, werken en samenleven op grote schaal? Welk gezicht heeft de stad van de toekomst?

Met 'De gedroomde stad' onderzoeken we het toekomstperspectief van de stad. Kleine initiatieven en experts ontmoeten elkaar en gaan in gesprek. Wat eten toekomstige stadsbewoners? Hoe wonen ze? Hoe gaan ze om met het milieu en sociale vraagstukken? We kijken samen vooruit en proberen een beeld te schetsen van de stad die komen gaat.

De gedroomde stad #1: Het menu van de toekomst

Tegen 2050 woont bijna driekwart van de wereldbevolking in de stad. Wat staat er daar op het menu? Zetten de huidige trends zich voort en brengt de toekomst ons biologisch, vegetarisch en lokaal verbouwd voedsel? Middenin de tentoonstelling #stadvandetoekomst in Museon Den Haag, gaan we hierover in gesprek met Frank Petit-Jean (Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Tanja den Broeder (Eetbaar Amsterdam) en Tobias Leenaert (EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief). Linda Vermaat (Professional Rebel, voorheen mede-oprichter Youth Food Movement), gespecialiseerd in duurzaamheid, modereert.

Aansluitend is er de mogelijkheid om mee te gaan op 'Tour de (Stads)Boer': een excursie langs verschillende groene projecten in en om Den Haag. Meer informatie over deelname aan deze tour vindt u hier.

© Rachelle Eerhart

Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Gezond leven op het ritme van de seizoenen, met respect voor de natuur. Velt geeft ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten. Door kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 14 000 leden en 100 lokale afdelingen. Daarmee is Velt een spreekbuis voor de belangen van ecologische consumenten.

EVA wil zoveel mogelijk mensen verleiden om meer plantaardig te eten. Ze doet dat met degelijke informatie, fantastische recepten, smakelijke activiteiten, een website, veggieplannen, kooklessen, het driemaandelijkse EVA Magazine en nog vele andere publicaties. Vegetarisch eten is immers niet alleen lekker, het is ook goed voor de gezondheid en de gezondheid van de planeet. EVA werd in 2000 opgericht door een handjevol gemotiveerde Gentenaren is sindsdien uitgegroeid tot een organisatie met een tiental vaste medewerkers, verschillende lokale groepen en honderden vrijwilligers. Dankzij EVA is het elke donderdag Veggiedag. Alles over die campagne vind u op www.donderdagveggiedag.be.

Eetbaar Amsterdam representeert een netwerk in de regio Amsterdam dat onderdeel is van een mondiale beweging gericht op gemeenschapsvorming die van onderop ontstaat. Hierin zijn de zorg voor de aarde en rechtvaardigheid centrale waarden net als voedselsoevereiniteit, ‘food justice’, biodiversiteit en bewustwording. De gemeenschappen groeien door kennis, vaardigheden en netwerken met elkaar te delen en te leren door te doen en uit te wisselen. Eetbaar Amsterdam organiseert seizoensborrels voor het netwerk en staat open voor samenwerking met allerlei initiatieven uit het netwerk.

© Rachelle Eerhart

In deze reeks

05.10.2013 De gedroomde stad #1: Het menu van de toekomst
(Museon, Den Haag)
22.01.2014 De gedroomde stad #2: De (a)sociale stad
(deBuren, Brussel)
15.05.2014

De gedroomde stad #3: Design van de toekomst
(Design Academy, Eindhoven)

17.05.2014 De gedroomde stad #4: Stedelijk groen en leefbaarheid
(CAMPO, Gent)
Organisatie: deBuren i.s.m. Museon, IVN en Eetbaar Den Haag

 

 

© Rachelle Eerhart

Foto's Eetbaar Den Haag © Rachelle Eerhart

Foto's

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: