Kinema #4: Cargo 200

Russische filmreeks met introductie

We sluiten de Russische filmreeks in het kader van het Nederland-Ruslandjaar af met de geruchtmakende film Cargo 200 (2007) van Aleksej Balabanov. Maarten Horeman (coördinator Centrum voor Russische Studies KU Leuven) leidt in.

Maarten Horeman (Brunssum, NL, 1980) ging gebeten door Russische literatuur Russisch en Oost-Europese studies studeren aan de UvA en de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, waar hij zich concentreerde op postmodern Russisch theater. Daarna studeerde hij Ruslandkunde aan de KU Leuven, met een focus op de Russische en Oekraïense Civil Society. Hij werkte als vertaler en docent, en sinds begin 2012 is hij coördinator van het centrum voor Russische studies van de KU Leuven. Van filmvertoningen, lezingen door journalisten, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars, tot debatten en exposities, het centrum werkt er hard aan om informatie over Rusland en de Russische cultuur bij een zo breed mogelijk publiek te krijgen.

Cargo 200 | Aleksej Balabanov | 2007 | 89 min. 

Cargo 200 is een rauwe thriller en tegelijkertijd een portret van de Sovjet-Unie in de jaren voor Gorbatsjovs glasnost. Balabanov wilde zich met deze film uitspreken tegen de trend van Sovjetnostalgie, en doet dat zonder de kijker te sparen.

Het is 1984. Gorbatsjovs heeft de Glasnost nog niet aangekondigd en de in verval verkerende Sovjet-Unie vecht een bloedige oorlog uit in Afghanistan. Gesneuvelde soldaten worden onder het codewoord ‘Cargo 200' getransporteerd. Professor Artem, die wetenschappelijk atheïsme doceert, heeft autopech in een troosteloos stadje en klopt aan bij een illegale drankstoker. Tussen beide mannen ontspint zich een absurdistische discussie over het bestaan van God en de ziel. Later voegen nog een Vietnamese automonteur en de compleet amorele en hardhandige politierechercheur Zjoerov zich bij het gezelschap. Als dan Valera - het vriendje van de dochter van de plaatselijke partijvoorzitter, en een andere vriendin opduiken en de wodka rijkelijk stroomt, ontspoort het gezelschap volledig...

 

!!! WIN !!!!

deBuren geeft 3 duotickets weg voor deze filmvertoning.
Deelnemen? Stuur het antwoord op de volgende prijsvraag voor maandag 30.09 naar info@deburen.eu.

Prijsvraag: Met welke film maakte Aleksej Balabanov zijn internationale doorbraak?

 

In deze reeks

11.09 Kinema #1: Pantserkruiser Potemkin
18.09 Kinema #2: Solaris
25.09 Kinema #3: Burnt by the Sun/Soleil Trompeur
02.10 Kinema #4: Cargo 200

 

Van 10.09 tot 17.11 presenteert Cinematek een omvangrijke retrospectieve van het werk van de Russische regisseur Aleksandr Sokurov. Ga naar www.cinematek.be voor meer informatie.

 

Organisatie: Cinematek en deBuren

Video'sVertel het verder: