Kinema #3: Burnt by the Sun/Soleil Trompeur

Russische filmreeks met introductie

Vanwege het Nederland-Ruslandjaar 2013 organiseren deBuren en Cinematek een Russische filmreeks. Ditmaal staat Burnt by the Sun/Soleil Trompeur (1994) van Nikita Mikhalkov centraal. De film speelt zich af tijdens de jaren '30, tegen de achtergrond van De Grote Zuivering, en gaat over een Russische kolonel die met zijn gezin een schijnbaar zorgeloze zomerse dag doorbrengt. Vladimir Ronin (docent Russisch en Geschiedenis van Rusland aan de KULeuven en Lessius Antwerpen) leidt in.

Over de spreker

Vladimir Ronin (°1958, Moskou) is historicus en heeft een licentiaat Slavische filologie. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Moskou en slavistiek aan de KU Leuven. Sinds 1992 werkt hij als docent Russisch en geschiedenis van Rusland aan Lessius Antwerpen. Sinds 2008 is hij eveneens gastdocent aan de KU Leuven. Ronin is daarnaast ook auteur en vertaler en hij houdt bovendien regelmatig voordrachten over historische en actuele aspecten van Rusland.

Burnt by the Sun/Soleil Trompeur | Nikita Mikhalkov | 1994 | 135 min

Het is een mooie zorgeloze zomerdag in 1936. Generaal Kotov, een held van de Russische Burgeroorlog, geniet samen met zijn vrouw Maroessia en hun dochtertje Nadia te midden van familieleden van een vrije dag op het platteland. Dan komt een oude bekende langs: Mitja, vroeger de geliefde van Maroessia en nu werkzaam bij de NKVD. Hij heeft opdracht gekregen Kotov mee te nemen. Mikhalkov speelde zelf de rol van Kotov en sleepte met deze Frans-Russische coproductie niet alleen de juryprijs van Cannes in de wacht maar ook de Oscar voor beste buitenlandse film. 

 

!!! WIN !!!!

deBuren geeft 3 duotickets weg voor deze filmvertoning.
Deelnemen? Stuur het antwoord op de volgende prijsvraag voor maandag 23.09 naar info@deburen.eu.

Prijsvraag: Een paar jaar voor Burnt by the Sun gooide Nikita Mikhalhov hoge ogen met zijn film Dark Eyes (1987). Welke beroemde Italiaanse acteur speelde in die film de hoofdrol?

 

In deze reeks

11.09 Kinema #1: Pantserkruiser Potemkin
18.09 Kinema #2: Solaris
25.09 Kinema #3: Burnt by the Sun/Soleil Trompeur
02.10 Kinema #4: Cargo 200

 

Van 10.09 tot 17.11 presenteert Cinematek een omvangrijke retrospectieve van het werk van de Russische regisseur Aleksandr Sokurov. Ga naar www.cinematek.be voor meer informatie.

 

Organisatie: Cinematek en deBuren

Video's

Vertel het verder: