Kinema #1: Pantserkruiser Potemkin

Russische filmreeks met introductie

Naar aanleiding van het Nederland-Ruslandjaar 2013 organiseert deBuren samen met Cinematek een vierdelige Russische filmreeks. Elke film wordt geïntroduceerd door een prominente Nederlandse of Vlaamse spreker. We trappen af met de wereldberoemde film Pantserkruiser Potemkin (1925) van Sergei Eisenstein. Pepita Hesselberth (Universiteit Leiden) vertelt over Eisensteins experimentele montagetechniek en legt uit waarom de film zo'n belangrijke plaats inneemt in de filmgeschiedenis.

Over de spreker

Na haar Master of Arts in Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam gaf Pepita Hesselberth (º1976) les in mediatheorie, mediageschiedenis, film, televisie en nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam (1999-2001, 2010-2012) en Universiteit Utrecht (2001-2007). In 2012 promoveerde Hesselberth met haar proefschrift Cinematic Chronotopes: Affective Encounters in Space-Time aan de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Amsterdam. Hesselberth is lid van NECS (European Network for Cinema and Media Studies) en werkt op dit moment als docent aan de Universiteit van Leiden.

Pantserkruiser Potemkin | Sergei Eistenstein | 1925 | 75 min

Deze klassieker van de Russische montagespecialist Sergei Eisenstein vertelt het verhaal van de opstand van de bemanning van het schip Potemkin tegen honger en uitbuiting en de vrijheidsstrijd van de bevolking van Odessa in 1905. In deze op historische feiten geïnspireerde propagandafilm experimenteert Eisenstein met tal van montagetechnieken. De trappenscène in Odessa is wellicht de meest geciteerde filmscène uit de geschiedenis. Een hommage vinden we onder andere terug in The Untouchables van Brian de Palma.


WIN

deBuren geeft 4 duotickets weg voor deze filmvertoning.
Deelnemen? Stuur het antwoord op de volgende prijsvraag voor maandag 09.09 naar info@deburen.eu.

Prijsvraag: welke controversiële Duitse filmregisseur werd sterk beïnvloed door Pantserkruiser Potemkin?


         

In deze reeks

11.09 Kinema #1: Pantserkruiser Potemkin
18.09 Kinema #2: Solaris
25.09 Kinema #3: Burnt by the Sun/Soleil Trompeur
02.10 Kinema #4: Cargo 200

 

Van 10/09 tot 17/11 presenteert Cinematek een omvangrijke retrospectieve van het werk van de Russische regisseur Aleksandr Sokurov. Ga naar www.cinematek.be voor meer informatie.

 

Organisatie: Cinematek en deBuren

Video's

Vertel het verder: