Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Crowdfunding. Het grote redmiddel?

Het medialandschap lijkt er de laatste tijd haast apocalyptisch bij te liggen. Journalisten worden op straat gezet, dalende lezersaantallen sleuren advertentie-inkomsten de dieperik in, en redacties hebben steeds meer werk en minder tijd. Is er nog hoop op overleven voor de journalistiek? Een debat onder leiding van Lin Delcour (Koppen, VRT) met Arnold van Bruggen (The Sochi Project), Jan Beddegenoodts (The Taste of Freedom) en Bieke Purnelle (DeWereldMorgen.be).

Het debat

Alternatieve financieringsmethoden van (onderzoeks)journalistiek zijn al een tijd in zwang. Steeds meer lijkt men nu ook heil te zien in crowdfunding, een businessmodel waarbij de initiatiefnemer het publiek betrekt bij het creatieproces van zijn project en inschakelt om de kosten te financieren. Het ontstond in de muziek- en de creatieve industrie, maar is ondertussen ook overgewaaid naar de journalistiek, met zelfs platformen die zich uitsluitend daarop richten, zoals het Amerikaanse Spot.Us, het Nederlandse Nieuwspost.nl en sinds kort krautreporter.de in Duitsland. Vlaanderen hinkt achterop. Maar moeten we er wel op inzetten? Want er is ook tegenkanting. Hoe weet je als donor zeker waar je geld naartoe gaat? Wat als het project uiteindelijk toch niet gerealiseerd wordt? Is crowdfunding wel het grote redmiddel?

De sprekers

Lin Delcour, reporter bij Koppen (VRT) sinds 2005.

Jan Beddegenoodts
, met The Taste of Freedom de eerste Vlaming die een groot journalistiek crowdfunded project opzette (via indiegogo).

Arnold van Bruggen, één van de mannen achter The Sochi Project, één van de langstlopende crowdfunded projecten van Nederland.

Bieke Purnelle, naast haar journalistieke opdracht, is het haar prioriteit om de zakelijke kant van DeWereldMorgen.be (gratis online nieuwssite waarbij de lezer ook steungever kan worden) te beheren. 


Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ i.s.m. Rits Café en met de steun van VVJ

 

Video's

Vertel het verder: