Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! #4

Het is mijn energie! Of toch niet?

‘Van wie is de energie?' is het centrale thema van het vierde en laatste debat in de reeks Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! We voeren dit debat met Griet Heyvaert (hoofd public affairs bij Electrabel), milieuactivist Nic Balthazar (Sing for the Climate) en energiespecialisten Bart Martens (sp.a) en Tom De Meester (Opgelicht, PvdA).

Vrije markt?

Onze manier van leven steunt volop op talloze vormen van energie waarvoor we rekenen op de energiemarkt. De reputatie van deze " vrije markt" wordt de laatste jaren echter bezoedeld door ondoorzichtige prijzen, vuile stroom, en de paradox van een stijgend aantal energiearmen tegenover hallucinante monopoliewinsten. Particulieren en KMO's betalen hun energie veel duurder dan in de buurlanden, maar zijn minder zeker van hun bevoorrading door onderinvesteringen in transmissiecapaciteit van ons elektriciteitsnet.

Kent u een ander land waar men één bedrijf - bovendien een buitenlands concern - een energiemonopolie is blijven verschaffen? Terwijl energie toch in de eerste plaats een dienst van algemeen belang en openbaar nut zou moeten zijn. Waar men beweert de markt vrij te maken terwijl er in principe maar één speler is en er geen lagere prijzen zijn gekomen na het vrijmaken van die markt? En waar men het niet aandurft paal en perk te stellen aan monopoliewinsten? Hoe kon het zover komen dat we het algemeen belang teloor lieten gaan in een falende liberalisering?

Energietransitie

Daarenboven loopt het tijdperk van zowel fossiele energie als van kernenergie op zijn einde. De energie die we nodig hebben, moet zo snel mogelijk hernieuwbare energie zijn, maar die broodnodige energietransitie komt maar niet op gang. Of we de kerncentrales nu bewust sluiten dan wel of ze mankementen vertonen, de alternatieven zijn niet op tijd.

Wat nu?

De ‘wat nu?' vragen die hierop volgen zijn onvermijdelijk: Kunnen we vertrouwen op de markt en de privé-energiebedrijven? Komt het wel in orde met onze energie? Moet de overheid ingrijpen? En hoe dan? Moeten er grote publieke energiebedrijven komen? Moet Electrabel genationaliseerd worden? Moet er ruimte worden geschapen voor tal van kleinere, lokale, publieke en/of coöperatieve energiebedrijven?

We gaan dit energiedebat voeren met Griet Heyvaert, hoofd public affairs bij Electrabel, energiespecialisten Bart Martens (sp. a) en Tom De Meester (PvdA, auteur van Opgelicht) en Nic Balthazar, erkend strijder tegen de klimaatopwarming. Dirk Barrez, van DeWereldMorgen.be, is opnieuw moderator van dienst.

 
Organisatie: deBuren, DeWereldMorgen.be en Toneelhuis

'Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken!' is een vierdelige debatreeks over de spanning tussen het algemene belang en het privébelang. Deze reeks is de opvolger van de LinksRechtsdebatten. We vragen sprekers om analyses, inzichten en verhalen te brengen over essentiële maatschappelijke vraagstukken, en om die ook te argumenteren.

Geen boksmatch, wel een verdieping van het inhoudelijke gesprek over de verhouding tussen het algemene belang en het privébelang. Toch een debat. Omdat, hoe beleefd sprekers ook van gedachten wisselen, hun opvattingen grondig zullen verschillen.

Video's

Herbeleef hier het volledige debat:

Foto's

Documenten

Vertel het verder: