Mind the Book 2013

Mind the Book is een literair event dat via auteursontmoetingen, lezingen en debatten focust op uiteenlopende actualiteitsthema’s, gaande van duurzaamheid over Europese geschiedenis tot de financiële crisis en onderwijs. Signeersessies, boekenstands, stripconcerten, films en leeszaalperformances kruiden het festival. deBuren organiseert er de volgende twee activiteiten.

 

ZA 02.03 hard//hoofd

20:00 > 23:00 (met pauze)

Het digitale tijdschrift hard//hoofd (www.hardhoofd.com) balanceert op het snijvlak van kunst (hart) en werkelijkheid (hoofd) en presenteert zichzelf voor het eerst in België. Verwacht een verrassend journalistiek, literair, muzikaal en filmisch programma! Columinst Kasper van Royen draagt voor, Marja Pruis stelt in primeur haar De Martelaere-biografie voor en gaat in gesprek met Elisabeth Leijnse, de Leonard Cohen van de Lage Landen (jawel, Uinko Eerenstein) zingt liedjes, Sander van der Pavert (LuckyTV, De Wereld Draait Door) presenteert zichzelf, Rob Schröder komt Ouwehoren met Maartje Smits; en Maartje Wortel en Maxim Februari gaan met elkaar in gesprek over de onbeschrijflijke werkelijkheid die wij toch in woorden willen vangen. Na afloop draait DJ Dikke Thomas in de Foyer zijn vette platen. Met een likje Hollandse mayonaise. Hieronder meer informatie over de sprekers en het programma.

 

ZO 03.03 Geluk

16:30

Wie geen succes heeft zal ziek zijn, stelt psychoanalyticus Paul Verhaeghe in Identiteit. Hij spreekt met de veelzijdige schrijver Michael Foley die in Absurde overvloed stelt dat we heel goed weten wat ons gelukkig maakt.

 

Programma hard//hoofd


Online tijdschrift hard//hoofd presenteert een wervelende avond met muziek, literatuur, film, diepe ernst en hilariteit in een programma dat losjes draait om de grenzen tussen kunst en werkelijkheid. Een bont gezelschap aan schrijvers en kunstenaars zal u doen nadenken, lachen, huilen en verlangen naar meer.

Maartje Wortel en Maxim Februari
Schrijfster Maartje Wortel (Half mens, Dit is jouw huis) geldt als een van de grootste literaire talenten van Nederland, schrijver Maxim Februari (Ons soort mensen, De literaire kring) is een van de intelligentste columnisten en invloedrijkste denkers. Wortel en Februari bewonderen elkaars werk en zullen op Mind the Book in gesprek gaan over vragen rond fictie en non-fictie, literatuur en werkelijkheid – op het snijvlak waarvan beiden regelmatig schrijven – en de wederzijdse beïnvloeding tussen die zaken. Zij gaan in gesprek met Matthijs de Ridder. Februari schreef voor deBuren een citybook over Turnhout en een Radioboek over Razernij en is op 10 april te gast in De Literaire Loketten.

Marja Pruis over Patricia de Martelaere

In het zojuist verschenen Als je weg bent onderzoekt Marja Pruis het mysterieuze werk en leven van de Belgische filosofe en schrijfster Patricia de Martelaere (1957–2009). De jong overleden De Martelaere is een van de belangrijkste maar ook minst begrepen auteurs van haar generatie. Op Mind the Book spreekt Pruis over de totstandkoming van het boek en hoe haar zoektocht uiteindelijk een bijzondere mengvorm van journalistiek, literaire kritiek en biografie opleverde.
Marja Pruis is auteur van de veelgeprezen romans Atoomgeheimen en De vertrouweling. Haar voorlaatste boek, Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (2010) werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Na een korte lezing gaat ze in gesprek met Matthijs de Ridder. Pruis pleitte eerder al eens voor het belang van De Martelaere in de reeks Het Literaire Pleidooi.

Sander van de Pavert – LuckyTV
Sander van de Pavert is misschien wel de meest geliefde tv-maker van Nederland, al kent lang niet iedereen zijn naam. Als LuckyTV maakt hij sinds jaar en dag korte absurdistische en ironische filmpjes voor het tv-programma De Wereld Draait Door. Zijn creaties gaan met enige regelmaat de wereld over, om vervolgens onvoorstelbare hoeveelheden onbegrip te genereren. Van de Pavert zal tijdens Mind the Book een bijzondere selectie van zijn werk tonen.

Kasper van Royen
Kasper Hendrik van Royen is als columnist verbonden aan hard//hoofd. Hij woont in Betondorp met poezen Loeder en Muis, zijn dochter Annika en een anonieme verloofde. Naast family man is hij filosoof, ex-docent, ex-dichter en popfetisjist.

Rob Schröder
Rob Schröders meest recente film Ouwehoeren, over de zussen Louise en Martine Fokkens, twee Amsterdamse dames van even gevorderde leeftijd als lichte zeden, deed vorig jaar veel stof opwaaien. De film werd alom geprezen, maar dat weerhield de zoon van een van beide hoofdpersonen er niet van de makers te bedreigen. Schröder zal op Mind the Book vertellen over Ouwehoeren en het project waar hij momenteel aan werkt: een film over de Amsterdamse kunstenaar Tarik Sadouma, die vanuit het roerige Caïro Beiroet wil veroveren. Hij gaat in gesprek met Maartje Smits.

Uinko Eerenstein

Uinko Eerenstein schrijft en zingt droevige maar troostrijke liedjes over mandarijntjes, norse koopmannen en hoe zij niet meer bij jou is. In een interview met de VPRO zei hij ooit: 'Het lijkt me bijzonder leuk en aardig in België te spelen. Wie weet aard ik er wel en blijf ik er plakken; Wie weet?

Na afloop van het reguliere programma verzorgt DJ Dikke Thomas met zijn vettige jazz- en funkplaten in de foyer de ideale setting voor een dansje en een drankje.

Organisatie: deSingel en Vooruit i.s.m. Knack, Radio 1, Cobra.be en de Groene Amsterdammer. Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Boek.be, deBuren, Antwerpen Boekenstad en Stad Gent

Video's

Dit evenement vond plaats van zaterdag 2 maart 2013 t/m zondag 3 maart 2013

deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Vertel het verder: