Presentatie themanummer 'De Lente' van DW B

Moeten kunstenaars zich mengen in het maatschappelijke debat, of dienen zij zich verre te houden van het actuele gebeuren? Zijn kunstenaars bij machte om opiniërend naar buiten treden en richting te geven aan de discussies over de wereld van vandaag? Naar aanleiding van Occupy en de Arabische Lente legde Arnoud van Adrichem deze vragen voor aan diverse schrijvers. Benieuwd naar hun antwoorden? Kom luisteren naar socioloog Merijn Oudenampsen en auteur Daniël Rovers. Hoofdredacteur van DW B, Hugo Bousset, houdt een inleiding. Presentatie: Dirk Barrez.

Welke verbanden zijn er tussen de Arabische Lente en de mondiale Occupy-beweging? En welke rol is daarbij weggelegd voor de kunsten? Deze vragen staan centraal in het DW B-dossier ‘De lente’. Tegelijk wil samensteller Arnoud van Adrichem lijntjes uitzetten naar de 15 mei-beweging van de Indignados, de piratenpartijen, het andersglobalisme en allerhande ‘tegenbewegingen’ die, vanuit uiteenlopende perspectieven en engagementen, de (geo)politieke en financieel-economische status-quo proberen te veranderen. Achter al die tegendraadse bewegingen en ritmes lijkt een zeker geloof in een andere, rechtvaardigere wereld schuil te gaan, maar hoe reëel is dat geloof? Nu de kruitdampen in de Arabische wereld optrekken, moeten we maar al te vaak vaststellen dat de nieuwe lente verdacht veel op de oude lijkt en dat het nieuwe geluid een echo is. Ook de bezette financiële centra worden langzamerhand ontruimd, soms uit eigen beweging, vaak ook opgestookt door de staat. Dat alles kan cynisch stemmen, maar de vraag naar de mogelijkheid van een kritisch-positief engagement ook scherper stellen. In dit dossier glijdt het zoeklicht langs dwarse denkers, gevaarlijke ideeën en afwijkende systemen.

Het themaluik over 'De lente' bevat bijdragen van Christophe van Gerrewey, Jonas Staal, Erwin Jans, Jan Lauwereyns, Samuel Vriezen, Lucas Hüsgen, Daniël Rovers, Merijn Oudenampsen, Marc Kregting, Anne Vegter & Arnoud van Adrichem en Lieven de Cauter.

Beluister hier de podcast van de prepresentatie van DW B 2013 (met Van Gerrewey en Hüsgen) en kom zeker luisteren naar Rovers en Oudenampsen!

Dubbelluik met Verbeelding onder druk: Europa, crisis en schrijverschap, in het kader van het Passa Porta Festival.


Organisatie: deBuren i.s.m. Passa Porta

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: