Luiheid: Het laatste taboe

Artist At Work © Mladen Stilinovic

In het kader van de groepstentoonstelling Bon Travail (02.03 > 07.04) nodigen Argos en deBuren twee denkers uit die het hebben over de rol van luiheid in de maatschappij vandaag. Op de debatavond 'Luiheid: Het laatste taboe' onderzoeken de filosofes Isabelle Stengers (ULB) en Petra Van Brabandt (Sint Lucas Antwerpen) wat onze ambigue positie ten aanzien van luiheid zegt over werken, genieten, het hedendaagse productie- en consumptiemodel, en onze sterfelijkheid.

Luiheid is het laatste taboe. We hollen met ons allen het volgende project, de interessante opdracht, de nieuwe uitdaging achterna. We zijn flexible werkers en freelance werkers; we kennen geen uren, zeggen altijd 'ja', en bepalen onze waarde in termen van employability. We slagen als we werken, als we non-stop werken.
Luiheid is de laatste zonde. En zoals steeds, zijn we ook door deze zonde geobsedeerd. Zij die niet werken, moeten bewijzen dat ze willen werken. Dat ze geen uren kennen, 'ja' willen zeggen, flexibel zijn. Dat ze willen rennen en slagen; opstaan en op tijd komen. Dat ze niet lui zijn. We willen het voortdurende bewijs dat ze willen werken, omdat we een zoet plezier in luiheid vermoeden dat we de ander niet gunnen. Dit verraadt hoe hard we lijden aan het werken dat we zo hartstochtelijk achterna lopen. We verwerken ons tot ressentiment.

Petra Van Brabandt is filosofe. Ze doceert Semiotiek en Art, Design & Context aan Sint Lucas Antwerpen, waar ze ook de lezingenreeks De stad is niet van gisteren (2012-2013) organiseert. Ze schreef een doctoraat in de moraalfilosofie, is bezig met feministische filosofie, en doet onderzoek naar kunst & narrativiteit en kunst & pornografie.

Wetenschapsfilosofe Isabelle Stengers is verbonden aan de Université Libre de Bruxelles. In haar vroege publicaties met de fysisch chemicus Ilya Prigogine, trok ze filosofische consequenties uit irreversibele thermodynamica. Dit leidde tot een politiek engagement gebaseerd op de noodzakelijkheid van het toe-eigenen van de problemen die het heden en de toekomst aangaan (de publicaties La sorcellerie capitaliste met Philippe Pignarre, 2005 ; Au temps des catastrophes, 2009 en Une autre science est possible !, 2013).


Info: www.argosarts.org

Organisatie: Argos i.s.m. deBuren

Video's

Foto's

Documenten

  • U vindt hier de lezing van Petra Van Brabandt zoals ze die in het Engels voorlas op 27 maart 2013.
  • U vindt hier de lezing van Isabelle Stengers zoals ze die in het Frans voorlas op 27 maart 2013. Een Engelse vertaling vindt u hier.

In de pers:

Vertel het verder: