Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Iedereen journalist!

Wat is een diploma journalistiek nog waard?

Vorig jaar kreeg de Christelijke Hogeschool Windesheim een negatieve beoordeling voor haar opleiding journalistiek van de Vlaams-Nederlandse Accreditatieorganisatie (NVAO). Meerdere studenten zouden onterecht een diploma hebben gekregen, waardoor de hogeschool de diploma’s van 360 studenten opnieuw moest gaan beoordelen. De discussie werd al snel opengetrokken tot een debat over de kwaliteit en het nut van opleidingen journalistiek in het algemeen.
 
Zo ver is het in Vlaanderen nog nooit gekomen, maar ook hier staan de opleidingen niet helemaal buiten schot. Geregeld is er een hoofdredacteur of een ervaren journalist die zijn bezorgdheid uit over de competenties van zijn pas afgestudeerde collega’s. Hoe diep is de generatiekloof tussen jonge schoolverlaters en journalisten die al langer in het vak zitten? Zijn onze opleidingen nog relevant en kwaliteitsvol? Studeren er te weinig 'goede' journalisten af? Of misschien worden jonge journalisten niet meer voldoende begeleid op de redactievloer? Moeten onze opleidingscentra ook meer kenniscentra worden waar nieuwe businessmodellen ontwikkeld en getest kunnen worden? Welke rol moeten de opleidingen gaan spelen in de toekomst?

Iris Musschoot (Campus De persgroep), Michaël Opgenhaffen (Lessius Antwerpen) en Ann-Sofie Dekeyser (De Standaard) gaan in gesprek. Jo Bardoel (Radboud Universiteit Nijmegen), verantwoordelijk voor een recent visitatierapport voor de Vlaamse minister van Media, schetst voor ons de inzet van het debat. Koen Wauters (VRT) modereert.

Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ i.s.m. Beursschouwburg en met de steun van VVJ

Video's

Foto's

Documenten

Vertel het verder: