Trage Post: schrijf een brief aan uw kleinkind

Doe mee en win een trage brief van een bekende schrijver!
© Marianne Hommersom

"Slow Mail is een trage brief die je nu schrijft maar die pas binnen twintig of vijftig jaar bezorgd wordt. Ik schrijf vandaag regelmatig brieven aan mijn kleinkinderen, brieven van mij nu aan hen straks, brieven van nu naar straks. Ik schrijf in een tegenwoordige tijd die voor de lezer voltooid verleden zal zijn. Dat schept een rare band maar geeft ook een fijn gevoel. Het is een doodsimpele truc om onsterfelijk te worden. Het is ook beter vandaag te vertellen wie Obama en Wilders zijn dan straks wanneer ik tachtig ben."

(Slow Mail, van nu naar straks - Dorian van der Brempt)

Grootouder worden, gaat gepaard met nieuwe emoties, verwachtingen, uitdagingen en verantwoordelijkheden. Wat zou u uw kleinkind willen vertellen, wanneer hij of zij 18 jaar oud is? Schrijf een trage brief van nu naar straks (300-500 woorden) aan uw (pasgeboren) kleinkind en stuur de brief samen met een ingevuld deelnameformulier voor 31 december 2012 naar info@deburen.eu of naar deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel onder vermelding van ‘Wedstrijd Trage Post'.

De meest opmerkelijke inzendingen worden (desgewenst anoniem) in het voorjaar van 2013 als column op onze site gepubliceerd en maken kans op vijf bijzondere prijzen: een persoonlijke brief gericht aan uw kleinkind, geschreven door Stefan Hertmans, Joke van Leeuwen, Hugo Brandt Corstius, Saskia de Coster of Hugo de Ridder.

De wedstrijd maakt deel uit van het grootschaliger sensibiliseringsproject ‘Trage Post 2012 Slow Mail', een initiatief van vzw WAERBEKE in Waarbeke (Geraardsbergen). WAERBEKE is de sociaal-culturele beweging rond stilte & leefkwaliteit in Vlaanderen en Brussel. Vanaf augustus 2012 tot en met augustus 2013 nodigt ze burgers uit om te communiceren met komende generaties door middel van ‘Trage Post': door een brief te schrijven die pas (vanaf) eind oktober 2030 door de bestemmeling zal worden geopend. Gedurende het Sideways ZomerWandelKunstenFestival, worden de eerste brieven geschreven tijdens een workshop van Vormingplus Kempen. Deze brieven worden in Turnhout als trage post meegegeven met de kunstkaravaan en overhandigd aan de burgemeester van Zutendaal. Sideways, een initiatief van Trage Wegen vzw, is een artistieke expeditie die van 17 augustus tot 17 september 2012 langs trage wegen België doorwandelt, van west naar oost, met artiesten en een multimedia ezel.

Alle ingezonden brieven en de (ongeopende) brieven van de eerdergenoemde schrijvers worden voor een periode van 18 jaar bewaard in Portaal van de stilte, de voormalige pastorie van Waarbeke in het hart van het Stiltegebied Dender-Mark. Deze locatie wordt op dit moment gerenoveerd tot coördinatiecentrum van de stiltebeweging. Vanaf oktober 2030 zorgt WAERBEKE ervoor dat de brieven hun bestemming bereiken. Meer informatie over WAERBEKE en Portaal van de stilte vindt u vanaf eind augustus op www.portaalvandestilte.be.

U kunt het reglement van de wedstrijd hier lezen. Klik hier om het deelnameformulier te downloaden.

Foto: Dorian van der Brempt en kleindochter Rosie © Marianne Hommersom

In het kader van het sensibiliseringsproject ‘Trage Post 2012 Slow Mail' van WAERBEKE

 

Documenten

Lees hier het opiniestuk 'Woorden zaaien, stilte oogst' door Kristien Bonneure, De Standaard, 24 oktober 2012

Lees hier het artikel 'Brieven voor het jaar 2030' door Jozefien Van Huffel, Kerk & Religie, 14 november 2012

Lees hier Uw kleinkind leest uw brief in 2030 in Plus Magazine, december 2012

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: