Who's afraid of the F-word? Over feminisme en gender

Lezing van Sandra Ezquerra

Op 11 november, Nationale Vrouwendag, start de nieuwe reeks 'Who's afraid of the F-word?'. Dit jaar nodigt het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) samen met deBuren de internationaal gerenommeerde Sandra Ezquerra (professor in de sociologie aan de Universitat de Vic in Barcelona) uit om haar feministische kijk te geven op een wereld in transitie. Als feministe en 'indignado' is Ezquerra actief betrokken bij de internationale 15 mei beweging. In haar lezing belicht Ezquerra de inbreng van vrouwen in de wereldwijde protestbewegingen en toetst zij het feministisch gehalte van ideeën voor verandering.

WIN | deBuren geeft 10 tickets weg voor 11 november. U maakt kans op een gratis ticket door voor 07.11 een mail te sturen naar info@deburen.eu met in het onderwerp 'Vrouwendag'.

 

Sandra Ezquerra werkt als professor in de sociologie aan de Universitat de Vic in Barcelona. In haar onderzoek richt zij zich op het genderperspectief in beleidsvorming en -implementatie. Als feministe en activiste is Ezquerra betrokken bij de Spaanse 15-M-beweging, de internationale protestbeweging die ‘indignados' samenbrengt om te protesteren tegen specifieke overheidsmaatregelingen die betrekking hebben op de financiële crisis. In het artikel "Feminist practice in the 15-M movement: progress and outstanding issues" uit juli 2012 maakt Ezquerra een feministische analyse van de beweging en de crisis in Spanje. Daarnaast is zij mede-auteur van Capitalism - Crises and Alternatives dat in het begin van 2012 verscheen.

41ste Vrouwendag aan zee: Hoogtijd!
De wereld staat voor een kantelmoment: bankencrisis, economische recessie, klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, toenemende ongelijkheid... Op deze Vrouwendag zoeken we hoe feminisme een andere wereld mee vorm kan geven, een wereld waarin gelijkheid, autonomie, solidariteit én duurzaamheid centraal staan. We herontdekken oude ideeën, vinden inspiratie bij nieuwe bewegingen, slaan de handen in elkaar. Hoogtijd!

Programma
Wil je rondsnuisteren op de informatiemarkt? Inspiratie vinden in het verhaal van een internationale spreekster of in het levensverhaal van Oostendse vrouwen? Een duik nemen in het verleden of kennismaken met alternatieve manieren van leven vandaag? Kijken en/of luisteren naar het werk van kunstenaressen en hun interpretatie van de rol die vrouwen spelen in veranderingsprocessen? Zelf ook jouw kijk weergeven? De benen losgooien of stil worden bij een beklijvende documentaire? Het kan allemaal, en nog veel meer. Jij kiest wat je meepikt uit het programma.

Praktisch
Vrouwen, mannen en kinderen, iedereen is van harte welkom op 11 november in het Casino Kursaal van Oostende (Monacoplein) van 10.30 >20:00.
Inkom: 7 euro (5 euro met korting), kinderen gratis. Met kinderopvang voor kinderen van 3 tot 10 jaar.
Meer info: www.vrouwendag.be, +32(0)2 229 3873, vrouwendag@amazone.be.

De Nationale Vrouwendag is een organisatie van het VOK (Vrouwen Overleg Komitee) i.s.m. Gelijke Kansen in Vlaanderen. De eerste aflevering van 'Who's Afraid of the F-Word' maakt deel uit van de Nationale Vrouwendag en is een organisatie van VOK en deBuren i.s.m. Gelijke Kansen in Vlaanderen

Meer in deze reeks:

27.02.2013 | #2 Mannelijke voorvechters
20.03.2013 | #3 Seksualisering van de samenleving
30.04.2013 | #4 Mannen van Mars, Vrouwen van Venus?


Foto's

Documenten

Bekijk  hier de flyer van de reeks Who's afraid of the F-word?

Klik hier voor een verslag van de Nationale Vrouwendag door Bieke Purnelle op dewereldmorgen.be

Beluister hier de lezing van Sandra Ezquerra op DeWereldMorgen.be

Vertel het verder: