Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Privacy? Not in my backyard!

Over de dunne grens tussen privacy en persvrijheid

'Privacy is niet langer een sociale norm', beweerde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een interview in 2010. De grenzen lijken inderdaad te verschuiven. Hoe gaan de media hiermee om? Hoe ver mogen zij gaan voor hun verhaal? Waar ligt de grens tussen privé en persvrijheid, tussen persoonlijke levenssfeer en maatschappelijk belang? Een debat over de grenzen heen met Tom Naegels (ombudsman De Standaard)  en Frederik De Swaef (hoofdredacteur van Story). Sara Van Boxstael (De Ochtend op Radio 1) modereert het debat.

De uitspraak van Mark Zuckerberg lokte een paar heftige reacties uit, maar er viel ook wel wat voor te zeggen. Op openbare plaatsen leggen honderden camera’s dagelijks ons doen en laten vast. Supermarkten weten welke ontbijtgranen we lekker vinden en kennen ons favoriete shampoomerk. En via sociale media gooien mensen nu steeds vaker zelf hun hele leven op straat.

Hoe gaan de nieuwsmedia om met deze evolutie? Hoe ver mogen zij gaan bij het brengen van hun verhalen? Waar ligt de grens tussen privé en persvrijheid, tussen persoonlijke levenssfeer en maatschappelijk belang? In 2011 kwam aan het licht dat de Britse tabloid News of the World op regelmatige basis antwoordapparaten hackte om aan informatie te komen. Na een storm van protest werd de schandaalkrant uiteindelijk opgedoekt. Dat het aftappen van telefoongesprekken, of recenter, het publiceren van privéfoto's van Kate Middleton een brug te ver is, lijkt niet ter discussie te staan. Maar de grens is niet altijd zo scherp. Had de media een verantwoordelijkheid bij het uit de hand gelopen facebookfeestje in het Nederlandse Haren? Mocht de redactie van Het Laatste Nieuws zomaar foto’s van de bij het busongeval in Sierre betrokken kinderen van Facebook plukken? Was het aan HUMO om aangelegenheden die tot het privéleven van Pol Van Den Driessche behoren in de openbaarheid te brengen? Ging NRC Handelsblad in de fout met haar verslaggeving over Prins Friso?

Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ i.s.m. Beursschouwburg en met steun van de VVJ.

Video's

"Alan Rusbridger, hoofdredacteur van The Guardian, en onderzoeksjournalist Nick Davies vertellen over het telefoontapschandaal en de val van News of the World."

Foto's

Vertel het verder: