De Literaire Loketten | Iep, Iep, Oera! Joke van Leeuwen is 60

Joke van Leeuwen is 60 en dat moet gevierd worden. Deze veelzijdige schrijfster, illustratrice en cabaretière draagt voor uit haar werk en spreekt met jeugdliteratuurexpert Karin Kustermans (Leesgoed) over 35 jaar schrijverschap. De Nederlandse literatuurcriticus en essayist Cyrille Offermans spreekt een laudatio uit die u hier kunt lezen. Nadien: taart voor Magnus, Sus en Jum, Deesje, Fien, Bobbel, Wiet en Nel, Holle Bolle Gijs, Iep, Kukel, Kwenie, Slopie en alle andere aanwezigen!

Joke van Leeuwen is de ongekroonde koningin van het Nederlandstalige kinderboek. Naast tientallen kinderboeken, vaak voorzien van prachtige tekeningen van haar hand, schreef zij romans voor volwassenen, trad ze op als cabaretière en heeft ze een grote staat van dienst als dichter. In 2008 en 2009 was ze bovendien stadsdichter van Antwerpen; haar stadsgedichten zijn nog altijd hier te bewonderen en uiteraard ook op verschillende plekken in de Scheldestad. Op haar zestigste verjaardag werd bekend dat ze de Constantijn Huygensprijs 2012 heeft gewonnen.


Cyrille Offermans schreef de afgelopen veertig jaar aan een indrukwekkend literair-kritisch oeuvre. Hij was redacteur van Raster, publiceert regelmatig in Nederlandse en Vlaamse tijdschriften en kranten en won onder andere de Jan Greshoffprijs en de Pierre Bayle-prijs.

Karin Kustermans is sinds jaar en dag een van de meest gewaardeerde kinderliteratuurkenners van Vlaanderen. Ze is critica, vertaalster, hoofdredacteur van Leesgoed en coördinator van het kinderboekenblog www.verteleens.be. Herbeleef hier het interview dat Kustermans hield met de biograaf van Roald Dahl.

Win Feest van het begin, de nieuwste roman van Joke van Leeuwen!

Het Radioboek De vork als mens van Joke van Leeuwen gaat over een poppenspeelster die ergens in een plattelandsdorpje moet optreden. Het optreden loopt uit de hand omdat het publiek de experimentele voordracht niet kan smaken. De voortekenen waren ook al slecht: op het behang waren lukraak wat lelijke wandversieringen gehangen.

Wilt u één van de vijf exemplaren van de nieuwste roman van Joke van Leeuwen winnen? Beantwoord dan deze vraag goed: wat is er te zien op de foto die in het cultureel centrum aan de muur hangt? Beluister het Radioboek hier, win Feest van het begin en kom hem ophalen op 10 oktober tijdens het zestigste verjaardagsfeest voor Joke van Leeuwen! Tip: de omschrijving van het behang zit helemaal aan het begin van het verhaal.
Stuur het juiste antwoord t/m zondag 7 oktober naar info@deburen.eu.


Organisatie: deBuren en het Vlaams Parlement i.s.m. Querido en Broodje Brussel

 

Programma

10 oktober

De Literaire Loketten | Iep, Iep, Oera! Joke van Leeuwen is 60

14 november
12 december

 

Video's

Foto's

Documenten

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: