RONDLEIDING: Wie lust nog een broodje aap?

Stadslegendes: feit of fabel?

Kent u dat verhaal van die vrouw die in haar haarbos een spinnennest verborg, waarvan de kleintjes al hun tanden in haar hoofdhuid hadden gezet? Of dat van het vreemde nasmaakje van de knoflooksaus van de pitaverkopers aan de Brusselse Kaasmarkt? Of dat van de afgerukte arm door een snackautomaat vlakbij de VUB? Het zijn allemaal stadslegendes, of broodjeaapverhalen, ontleend aan het verhaal dat er in een Amsterdams restaurant broodjes met apenvlees zouden worden geserveerd.

Aurore Van de Winkel (UCL) is een van de weinige onderzoekers in België die systematisch het fenomeen van stadslegendes of -sages heeft onderzocht. In de Verenigde Staten is het zelfs al een vak (Urban Legends) dat aan de universiteiten wordt gedoceerd, maar in België bleef het onderzoeksveld veelal onderbelicht. In haar thesis Communication, croyance et construction identitaire : le cas des legends urbaines (2009) analyseert Van de Winkel driehonderd gruwelverhalen die ze terugvond in mails, blogs, kranten en gespecialiseerde publicaties.

Stadslegendes roepen voor de wakkere aanhoorders of lezers veel vragen op. Vaak zijn er geen plaatsnamen vermeld en worden er nauwelijks bronnen genoemd. Bestaan er eigenlijk wel typische Brusselse stadslegendes? Aurore neemt ons mee op een rondleiding door Brussel. De wandeling vertrekt aan het station Brussel Centraal en gaat langs verschillende plekken in het centrum van Brussel. Op diverse locaties staat onze gids stil bij de lokale stadslegendes en leren we meer over de soorten, het doel en de invloed van dergelijke verhalen.

Op dinsdag 19 juni 2012 verzorgt Aurore Van de Winkel ook een lezing (in het Frans) over dit thema in de Beursschouwburg in Brussel. Schrijf u hier in.

 

Aurore Van de Winkel
Aurore Van de Winkel is wetenschappelijk medewerker van het Institut Langage et Communication aan de Université Catholique de Louvain en is als onderzoeker en onderwijzer ook verbonden aan het Laboratorium Cultures et Sociétés en Europe van de Universiteit van Straatsburg. Ze is oprichter van Credentia, een internationaal onderzoeksnetwerk dat zich specialiseert in onderzoek naar geloof. Haar eigen onderzoek spitst zich toe op stadslegendes, geruchten, verhalen, complottheorieën en het proces van verdedigingsopbouw en verspreiding van profane geloofsvarianten. Haar boek Gérer les rumeurs, ragots et autres bruits verschijnt begin 2012 bij Edi.pro.

Organisatie: deBuren, i.s.m. Brukselbinnenstebuiten en Alliance Française

Video's

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: