Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De Club: goedgeorganiseerde waan?

Presentatie nieuw nummer van DW B met voorpublicatie citybooks
Atte Jongstra

De presentatie van het nieuwe nummer van DW B (Clubsandwich) combineert voordrachten uit dit nummer met nieuwe lezingen naar aanleiding van het nummer. Schrijvers en andere kunstenaars geven invulling aan het begrip ‘club': in woord en in beeld, door ervaring en reflectie, door pro- of anticlub te zijn. Een avond met Atte Jongstra, Ingrid Hoogervorst, Huub Beurskens, Maarten van der Graaff, Rob Schouten, Marjolijn Februari, Meinbert Gozewijn van Soest, Lies Van Gasse + pianist, Hugo Bousset en Anna van Leeuwen.

De professionele Elvis-imitatoren – er schijnen er meer dan 40.000 op de wereld rond te lopen – komen elk jaar in telkens een andere stad in de VS bijeen; de Harley Davidson-rijders aan deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan vormen netwerken met uiterst ingewikkelde regels; de rozenkwekers van alle landen leven teruggetrokken achter de onzichtbare muren van een goedgeorganiseerde waan.


(Peter Sloterdijk geciteerd in DW B)
 
De diversiteit van de ‘goedgeorganiseerde waan’ is schier oneindig: de moustacheclub, de club van zonderlinge zakenlui, de rederijkerskamer, de literaire club, de malagaclub ... Wat definieert een club? Waarin verschilt een club van een genootschap of een vereniging? Waar komt de aversie en waar de aantrekkingskracht van de club vandaan? Waarom zijn er zoveel clubs? Hoe gevaarlijk is een club? En kunnen we wel buiten een club denken?

Het nieuwe nummer van DW B behandelt het fenomeen club en presenteert vele examples geschreven door uiteenlopende auteurs.

Ook in dit nummer van DW B de voorpublicatie van de citybooks van Saskia de Coster en Erik Lindner. Saskia de Coster verbleef in Skopje, en schreef er het citybook Honderveertig kilo liefde, een wild avontuur waarin een lesbienne met overgewicht naar Skopje reist om haar droomvrouw Ivana te vinden. Erik Lindner schreef tien gedichten over Charleroi, uitgepuurde miniaturen waarin je met Lindner meekijkt naar de kleine grote momenten van alledag in de Waalse industriestad. Beide citybooks verschijnen binnenkort ook als tekst op www.city-books.eu, en zijn nu al te beluisteren en te downloaden als podcast, ingesproken door de auteurs.

 
Het Clubnummer van DW B werd samengesteld door Atte Jongstra en Bart Vervaeck.

 Organisatie: DW B, Perdu en deBuren i.s.m. hard//hoofd

Vertel het verder: