Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Crowdfunding: zwaktebod of toverwoord?

De kunst- en cultuursector verkeert in een grote crisis. Terwijl de traditionele geldstromen in sneltempo opdrogen, is men naarstig op zoek naar alternatieve financieringsmodellen. Crowdfunding, waarbij de verwezenlijking van een project afhangt van de gulle giften van gelijkgestemden, wordt gezien als dé oplossing. In samenwerking met de website voordekunst.nl volgen we de theatergroep Wunderbaum, filmmaker Mik Maes en auteur/danser Raoul de Jong, makers die met alle macht het geld bij elkaar proberen te krijgen voor hun droomproject. Wat kunnen wij van hun ervaringen leren?

Gudrun De Geyter (Klara) ondervraagt Raoul de Jong en Eva van den Hove (Wunderbaum) over hun ervaringen met crowdfunding en gaat daarna in gesprek met Roy Cremers (oprichter van voordekunst), Yamila Idrissi (Vlaams parlementslid voor de sp.a) en Koen van Vliet (expert op het gebied van crowdfunding en winnaar van de prijs van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement voor zijn ongepubliceerde studie naar crowdfunding.

 

Blogberichten

'Crowdfunding: Erop of eronder?' Deel 1:  (9 maart 2012)

'Crowdfunding: Erop of eronder?' Deel 2 (27 maart 2012)

'Crowdfunding: Erop of eronder?' Deel 3 (5 april 2012)

 

Over de projecten

Wunderbaum met ‘Het spookhuis der geschiedenis' (theater)

De nieuwe voorstelling van Wunderbaum, ‘Het spookhuis der geschiedenis', vindt plaats op een stadsplein tegen de achtergrond van een (nog te bouwen) spookhuis. Het verhaal gaat over regisseur Loets Loets, die met zijn familie een theaterstuk aan het maken is waarmee hij de hedendaagse wereldrampen uitbeeldt. Loets' voorstelling zal plaatsvinden in een volledig functionerend spookhuis. Het publiek kan voor en na onze voorstelling een rondje maken. Om het spookhuis van Loets Loets er zo indrukwekkend mogelijk uit te laten zien, is Wunderbaum op zoek naar €7.600,- voor de bouw, inrichting en aankleding van het spookhuis. Gaan ze door middel van crowdfunding dit geld bijeen halen?

Wunderbaum is de theatergroep van Maartje Remmers, Marleen Scholten, Wine Dierickx, Walter Bart en Matijs Jansen (acteurs) en Maarten van Otterdijk (vormgever). De voorstellingen die zij maken zijn veelal buiten en op locatie: in een circustent, een winkelcentrum, een fabriekshal, een oude vismijn, een leegstand pand, etc. De werkelijkheid speelt dan ook een grote rol in hun stukken, waarbij ze zich laten inspireren door de politieke actualiteit en het aangaan van een artistieke dialoog met de ruimte waarin ze spelen.

 

Mik Maes met ‘Kan Dit Weg?' (film & video)

'Kan Dit Weg?' is een documentaire van Mik Maes over het schoonmaakpersoneel van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.
 De titel refereert  aan de huidige discussie over het nut van kunst in de samenleving waar Mik als kunstacademiestudent veel mee te maken krijgt. Hij probeert in deze documentaire de stem van de mensen te laten horen die beroepsmatig veel met kunst te maken krijgen, maar vanuit een heel ander oogpunt dan de kunstenaars zelf. Hoe maak je de daadwerkelijke keuze van welk stukje troep weg mag en welk stukje troep betekenis heeft. Inspireert de aanwezige creatieve wanorde, of is ze eigenlijke alleen maar vervelend?

Begin maart zit Mik al op 85% van zijn beoogde budget. Hoe is hij tot dit punt gekomen, waar is hij tegenop gelopen tijdens het proces en hoe denkt hij die laatste 15% binnen te gaan halen?

 

Raoul de Jong met ‘Aaall the stars in the sky!' (dans & boek)

Raoul de Jong debuteerde op zijn 19e met de roman ‘Het leven is Verschrikkulluk'. Na nog drie boeken ('It's Amaazing', 'Stinknegers' en 'Miracoloso') en vier jaar in zijn eentje achter de laptop op de bank, besloot hij dat het tijd was om van de bank te komen en te dansen. Bovenop een heilige berg, tijdens een reis door Italie voor NRC Next, kreeg hij het idee voor een musicalboek. Het eerste musicalboek op aarde. Een boek waarin hij zijn, vrienden, familie en geliefden laat dansen op liedjes die je op een cd bij het boek krijgt.

Uit het boek volgden een wekelijkse danscolumn in Het Parool en een dansprogramma voor Villa Achterwerk. Maar het boek zelf ligt nog steeds op de planken. Alles wat op papier gedrukt moet worden is af, maar het probleem is de muziek die bij het boek nodig is om het boek te laten werken. Er moeten cover versies worden opgenomen van de liedjes waarop in het boek wordt gedanst en de rechten moeten worden verkregen om de teksten in het boek te mogen printen. En dat lukt niet zonder hulp. Zonder hulp geen muziek bij het boek en zonder muziek bij het boek geen magie! In maart  begon Raoul zijn eerste crowdfundingsactie ooit. Gaat zijn droomboek er nu eindelijk komen?

 

Over voordekunst.nl

voordekunst.nl is het eerste Nederlandse crowdfunding platform voor kunst projecten. Het is een website waarop kunstprojecten in wording op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven, ook wel ‘crowdfunding' genoemd.Voordekunst versterkt het maatschappelijke draagvlak voor kunst. In een tijd dat er vanuit de overheid almaar minder wordt besteed aan kunst en cultuur kunnen particulieren en bedrijven het verschil maken. Deze toegankelijke vorm van participatie geeft kunstliefhebbers een democratische stem waarmee zij het kunst en cultuur aanbod in hun directe omgeving mede bepalen. Daarnaast krijg je bij veel projecten ook iets concreets terug voor je steun.

Voordekunst is bovendien een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Als bedrijf of organisatie kun je via voordekunst direct in contact komen met kunstenaars en kunstinstellingen zonder ingewikkelde langlopende sponsorcontracten aan te gaan. Je draagt bij aan de creatieve industrie en het sociaal-maatschappelijke belang daarvan voor de samenleving, en je krijgt er ook nog iets voor terug.

Voordekunst.nl is opgezet door Roy Cremers. Cremers studeerde communicatie- en informatiewetenschappen en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Liep stage bij het Stedelijk Museum Amsterdam (2004), bleef hier in dienst (persvoorlichting / SMCS op 11 / Stedelijk Museum Bulletin), ging vervolgens naar Foam_Fotografiemuseum Amsterdam (Foam Editions / KLM Paul Huf Award) en was stafmedewerker bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

Organisatie: deBuren en voordekunst.nl i.s.m. de Beursschouwburg

Vertel het verder: