Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

China's nieuwe megasteden

Onbekende wereldsteden in een snel veranderend land

De komende decennia verhuizen 300 miljoen Chinezen naar de stad. In sneltempo ontstaan gigantische metropolen van het formaat Londen of Rio de Janeiro . Ook Vlaamse en Nederlandse architecten werken mee aan de Chinese stedenbouw. In samenwerking met journalist Michiel Hulshof, architect Daan Roggeveen (Go West Project, auteurs How The City Moved to Mr. Sun) en het VAi organiseert deBuren een avond over de nieuwe megasteden, de mensen die er wonen en de uitdagingen waar China voor staat. Op 29 maart vertellen Michiel Hulshof en Daan Roggeveen in deSingel met gebruik van veel beeldmateriaal over hun ontdekkingstocht langs de nieuwe metropolen in China, de mensen die ze spraken en de verhalen die optekenden. Gastspreker is Jeanne Boden (China Conduct), Vlaams China-expert, auteur en consultant.

'De stad die naar meneer Sun verhuisde'
How the City Moved to Mr. Sun verschijnt deze maand in Nederlandse vertaling als De stad die naar meneer Sun verhuisde. Het boek ontleedt haarfijn de kolkende maalstroom van het ontstaan van de grootste stedelijke samenleving die de wereld ooit heeft gezien.
Doe mee aan de wedstrijd en win het boek!

In het hart van China schieten nieuwe metropolen als paddenstoelen uit te grond. Journalist Michiel Hulshof en architect Daan Roggeveen reisden naar steden met miljoenen inwoners waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord.

Ze ontmoetten bouwvakkers die de grootste stad op aarde bouwen, en eenvoudige maïsboeren die hun eigen boerderijen afbreken en vervangen door moderne appartementencomplexen. Ze gingen op de thee bij een miljonair in zijn splinternieuwe Italiaanse villa, bezochten een eeuwenoude stad die eruit ziet alsof hij zojuist is gebombardeerd en liepen rond in een splinternieuw stadcentrum zonder bewoners. Ze spraken architecten die klagen dat ze het bouwtempo onmogelijk kunnen bijbenen en een hoge official die een voormalig militair vliegveld in een mum van tijd wil ombouwen tot een van de belangrijkste financiële districten van China.

Hulshof en Roggeveen vermijden bestaande vooroordelen en stellen de vraag: kan China haar revolutie van steen en beton omzetten in een model dat de wereld verovert?

Organisatie: deBuren i.s.m. het Vlaams Architectuur Instituut en deSingel


Meer in de reeks Thinking Europe

Documenten

 

Vertel het verder: