Hoeveel politiek kan de kunst verdragen?

De grens tussen kunst en politiek activisme
Hate Radio © IIPM

Het festival 'Sapere Aude. Dare to know' (21-31 maart) in de Beursschouwburg richt zich op de relatie tussen kunst en activisme. Overal waar je kijkt zie je geëngageerde kunst en activistische kunstenaars. Echter, wanneer wordt een kunstzinnig protest toch vooral een politieke actie? Welke invloed heeft dit op de artistieke waarde van dit soort projecten? Nu ook de straatkunst de weg naar de musea en galeries weer heeft gevonden, vragen we ons wederom af 'But is it art?'. Oscar van den Boogaard (artistiek directeur HISK), Rolf Quaghebeur (directeur Argos) en Joost Vandecasteele (theatermaker en stand-up comedian) onder leiding van Werner Trio (VRT).


Sprekers

Oscar van den Boogaard is artistiek directeur van het HISK, romanschrijver en curator. Sinds zijn debuut in 1990 publiceerde hij vele romans en toneelstukken die internationaal werden geprezen en vele malen voor de grote literaire prijzen werden genomineerd. De Standaard noemde hem de belangrijkste Nederlandstalige stem van zijn generatie. Van den Boogaard stichtte in 1995 samen met Jan Mot de internationaal invloedrijke galerie Mot & van den Boogaard in Brussel. Ze hebben gewerkt met kunstenaars als Douglas Gordon, Tracey Emin, Pierre Bismuth en Rineke Dijkstra. In 2000 verliet hij de galerie en werkt sindsdien naast het schrijverschap als curator. 

Rolf Quaghebeur is directeur van Argos centre for art and media en werkte eerder als wetenschappelijk medewerker en curator in het S.M.A.K. en de Witte Zaal, beide in Gent. Hij werkte ondermeer samen met de kunstenaars Harun Farocki, Tobias Rehberger, Alberto Garutti en Jumana Emil Abboud. Van 2007 tot 2011 was hij artistiek adviseur voor het Team van de Vlaams Bouwmeester. Als freelance curator zette hij tentoonstellingen op zoals 'MENS. Het verhaal van een wonde' (Leuven, 2006) en 'Disturbed Silence' (Duffel, 2010).

Joost Vandecasteele is Vlaams schrijver, theatermaker en stand-up comedian. Hij publiceerde kortverhalen in verschillende (literaire) tijdschriften en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en Selexyz Debuutprijs, en winnaar van de Vlaamse Debuutprijs 2010). Voor het Kaaitheater maakte hij in datzelfde jaar Otaku, zijn eerste officiële serieuze comedyshow (selectie Theaterfestival 2010). In 2010 verscheen zijn tweede roman Opnieuw en opnieuw en opnieuw (genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2010). 

Werner Trio is journalist en programmamaker bij de VRT . Hij zal het debat in goede banen leiden. 

Organisatie: deBuren en de Beursschouwburg

Video's

In 2006 sprak Kingkong televisie met Joost Vandecasteele en Geert Six over de theaterlezing Prothese, een samenwerking tussen Abattoir Fermé en de Unie der Zorgelozen. Prothese is het resultaat van een maand lang 'klappen' en spitten in de archieven. 

© Kingkong (2006)

 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: