Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Boekpresentatie: Het licht (Jeroen van Rooij)

© Maarten Kools

Na De eerste hond in de ruimte (2010), volgens De Standaard een ‘weldadige uitbarsting van verbeeldingskracht’, verschijnt nu de tweede roman van Jeroen van Rooij, een van de deelnemers aan citybooks Chartres. Het licht is een roman over zes jongeren die het overweldigende gevoel hebben voor elkaar gemaakt te zijn. Toch plegen drie van de zes jongeren zelfmoord. Waarom? Peter Verhelst draagt voor. Uitgever Harold Polis leidt in.


In De Groene Amsterdammer verscheen een uitgebreide recensie over Het licht.

WEDSTRIJD
Knack Focus
gaf Het licht, de nieuwe roman van Jeroen van Rooij, drie sterren en noemde het boek ‘een opzienbarende prestatie’ en ‘bijzonder sterk op het vlak van individuele en groepspsychologie en volstrekt overtuigend in zijn beschrijving van de subcultuur van het licht’. Van Rooij schreef voor deBuren het citybook Labyrinten over een interessante Franse stad. Maar welke stad is dat? Mail het correcte antwoord uiterlijk donderdagmiddag naar willem@deburen.eu, kom op donderdagavond om 20u naar de boekpresentatie in Villanella (Antwerpen) en neem jouw gesigneerde exemplaar van Het licht gratis mee naar huis!


Over Het licht

Ons te zijn, of niemand, dat was de vraag

In Bruggend, een slaperig stadje zoals er zoveel zijn, vinden zes jonge mensen elkaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Een intense drang om ieder weekend het eerste licht van de zon te zien en een overweldigend gevoel dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Zoals een van hen zich afvraagt: kun je verliefd zijn op vijf mensen tegelijk?

Twee jaar later komt Erik, een tekstschrijver die ooit journalist wilde worden, op het spoor van een verontrustend verhaal. Alles draait om ‘Het licht’, de naam van een afgesloten Facebookgroep met zes leden. Drie van hen hebben zelfmoord gepleegd. Maar waarom?

Het licht hypnotiseert en dringt diep in je door: een roman over de alles verterende vriendschap zoals je die maar één keer in je leven kunt meemaken.

In deze pulserende roman speelt muziek een grote rol. Jeroen van Rooij vroeg enkele bevriende dj’s om een soundtrack te mixen voor elk van de zes hoofdpersonages. Beluister hier alvast Het geluid van Lucy, Luuk en Christof.

Het verhaal van Het licht is deels geïnspireerd op een waar gebeurde mediahype rondom het Welshe plaatsje Bridgend, dat door de pers in het Verenigd Koninkrijk tot ‘suicide town‘ gebombardeerd werd.

Jeroen van Rooij (1979) is schrijver en coördinator van het online recensieplatform De Reactor. Hij debuteerde als romanschrijver met De eerste hond in de ruimte (2010) en publiceerde verhalen, gedichten, essays en kritieken. Op vraag van deBuren werkte hij mee aan citybooks Chartres. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Organisatie: De Bezige Bij Antwerpen en deBuren i.s.m. Villanella

Video's

Documenten

  • Lees hier alvast een fragment uit Het Licht.
  • citybooks: Jeroen van Rooij + prijsvraag, De Groene Amsterdammer (13.03.2012)
  • Beluister hier het interview met Jeroen van Rooij in het programma Joos  op Radio 1. (06.04.2012)
  • Christophe Van Gerrewey over Het licht van Jeroen van Rooij op De Reactor (10.04.2012)
Vertel het verder: