Het land van aankomst: Paul Scheffer en Louis Tobback over multiculturaliteit

In januari 2000 publiceerde Paul Scheffer in NRC Handelsblad het ophefmakende artikel 'Het multiculturele drama', waarin hij stelt dat het multiculturele drama dat zich in onze samenleving voltrekt de grootste bedreiging voor de maatschappelijke vrede is. "Waarom denken we het ons te kunnen veroorloven generaties immigranten te zien mislukken en een verondersteld reservoir aan talent onbenut te laten? En waaraan ontlenen we het vertrouwen dat ondanks de zichtbare problemen alles wel op zijn pootjes terecht zal komen? Komt dat door de economische groei waarmee onrust kan worden afgekocht en de tevreden waarneming dat we hier geen rassenrellen kennen en het dus elders veel slechter gaat?"

Eind 2007 verscheen Scheffers langverwachte boek Het land van aankomst, waarin hij zijn visie op migratie en multiculturaliteit verder uitwerkt. Scheffer gaat bij deBuren in gesprek met Louis Tobback, oud-minister van Binnenlandse Zaken, socialist en burgemeester van Leuven sinds 1998. Leuven telt 174 verschillende nationaliteiten waarvan ruim 65% van buiten de EU komt. Hoe gaat Tobback als burgervader om met dat gegeven, de moeilijkheden en de mogelijkheden? Piet Piryns (Knack) modereert.

Het dossier Multiculturele samenleving van NRC Handelsblad is nog steeds beschikbaar via internet en omvat naast het artikel, ook de reacties.

Paul Scheffer werd op de dag van het debat geïnterviewd in 'De Ochtend' op VRT Radio 1. Het gesprek is hier te beluisteren.

Video's

Foto's

Documenten

Lees hier een verslag van deze avond in Brussel Deze Week

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: