De rol van kunst en cultuur in transformatieprocessen

Een gesprek met inspirerende kunstenaars/journalisten uit Irak, Egypte en Syrië

Onafhankelijke media en culturele vrijheid zijn basisvoorwaarden voor burgers om zich te laten informeren, zich uit te spreken, zich betrokken en daarmee medeverantwoordelijk te voelen voor de samenleving. Kunstenaars dragen bij aan een dynamische cultuur die uitdaagt, inspireert, spiegels voor houdt en grenzen verlegt. Alternatieve podia creëren ruimte voor culturele expressie en kritische reflectie op actuele ontwikkelingen, zowel in het Midden-Oosten als hier in Europa.

Op deze avond inspireren kunstenaars/journalisten uit Irak, Egypte en Syrië ons met hun verhaal en prikkelende visuele presentaties uit het Midden-Oosten. Moderator Petra Stienen (arabiste, publiciste, ex-diplomate) gaat met hen in gesprek.

De wereldberoemde Irakese filmmaker Mohamed Al-Daradji zal ons naar Baghdad brengen en visueel verslag doen van het maken van zijn eerste film Ahlaam (Dromen). Al-Daradji werd binnen één dag opgepakt door zowel het Amerikaanse leger als door extremistische gewapende groepen. Hij kwam uiteindelijk vrij na bemiddeling van de Nederlandse ambassade. Hij vertelt ons over zijn reizende bioscoop waarmee hij onder moeilijke omstandigheden door geheel Irak trekt om toeschouwers weer de kans te geven Irakese films te zien.

Zijn laatste film Son of Babylon was onder meer te zien in Cannes, op Sundance en in Berlijn. Deze aantrekkelijke road movie volgt een oma en haar kleinzoon op zoek naar zijn vader en vraagt aandacht voor het lot van de miljoen vermisten in Iraq. Vakblad Variety riep Mohamed in 2010 uit tot Middle Eastern Filmmaker of the Year.

Theatermaker en fotograaf Kristof Persyn (Belgie) zal vertellen over zijn werk. Reflecterend op de titel 'Scènes' issue Rêvolution (een Franse woordspeling waar Droom en Revolutie zijn samengevoegd), zal hij uitleggen hoe opstanden in buurlanden er voor hebben gezorgd dat hij is ontwaakt als kunstactivist. In het bijzonder wanneer het motief van de demonstratie Ecologie is, en het gaat over de gepolitiseerde kwestie omtrent de waterbronnen in het Midden-Oosten.
Gedurende Arabische Lente begon Kristof Persyn samen met theatermaakster Lana Nasser een doorlopende artistieke campagne genaamd LIVE! From DEAD SEA, om mensen bewust te maken van ecologische rampen van de meren. Hun samenwerking uit zich in een theater/fotografieproject en is een poëtisch protest tegen de onmenselijke verwoesting van de aarde.

Diana El-Jeiroudi, filmmaakster bij ProAction Film in Damascus, Syrie, vertelt ons over hun werk en laat ons beelden zien van hun succesvolle DoxBox, een jaarlijkse soort IDFA, voor het vertonen van documentaires en debatten aan een groot publiek. Zij vertelt ons ook over het bijzondere programma Promoting Women's Films waarbij vrouwelijke documentairemaaksters worden gestimuleerd films te maken over hun leven en de samenleving.

Ook Rosh Abdelfatah – filmmaker uit Rotterdam en medeoprichter van het Jasmijnplein – the Road to Damascus – (Hivos project) zal aanwezig zijn. 
Hij zal beeldend vertellen over zijn werk als cultuuractivist met Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrie.

Ook deze avond: Lezing van Daniella Groenberg, programmamanager Midden-Oosten bij het Theater Instituut Nederland. Zij zal vertellen over uitwisselingsprogramma’s met de regio en zal ingaan op de gevolgen die de Arabische Lente hebben voor samenwerking met dit deel van de wereld. Wat zijn do’s en don’ts als je samenwerkt en hoe kun je daar effectief opereren.


Trailer Iraq: War, Love, God & Madness van Mohamed Al-Daradji

Deze avond wordt georganiseerd door SICA en Hivos i.s.m. Gegoten Lood.

Documenten

In de pers:

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: