Vlaams-Nederlandse samenwerking in de media en het onderwijs

Wat hebben Nederland en Vlaanderen te winnen bij een betere samenwerking op het vlak van media en hoger onderwijs?

Dat is de centrale vraag voor een debat dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Taalunie, het Vlaams-Nederlands huis deBuren, Ons Erfdeel vzw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland.
Vanuit het oogpunt van Vlaams Nederlandse samenwerking en telkens ook bekeken vanuit de spanning tussen de private sector en de overheid zullen twee debatten zich specifiek richten op onderwijs en media. Er zal telkens na de keynotespeakers een debat volgen.

1. Debat onderwijs
MARKTWERKING STIMULEERT EXCELLENTIE.
HOGER COLLEGEGELD ZORGT VOOR BETER ONDERWIJS.

De onderwijsmarkt is erg verschillend in Nederland en Vlaanderen. Hoe zit het met de kwaliteit van het hoger onderwijs? Keynotespeakers zijn Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en Arjen van Witteloostuijn, hoogleraar Economie en Management aan de Universiteit van Antwerpen en leerstoelhouder Institutionele Economie aan de Universiteit Utrecht.

2. Debat media
FUSEREN OM TE OVERLEVEN.
EÉN PUBLIEKE ZENDER VOOR CULTUUR EN INFORMATIE.

In tijden van krappe budgetten moet er creatief worden omgesprongen met de beschikbare middelen. De openbare omroepen in Nederland en Vlaanderen hebben allebei cultuur en informatie hoog in hun vaandel staan. Waarom niet praten over een gezamenlijke zender? Of zitten we op cultureel gebied toch te veel op andere golflengtes? Keynotespeakers zijn Joop Daalmeijer, gewezen directeur NTR en NPS en Hans-Maarten van den Brink, directeur Mediafonds Nederland.

Voor alle gasten, de volledige informatie en de routebeschrijving:
Lees meer »

Download het programma (pdf)

Documenten

  • Via deze link kunt u een aantal straffe stellingen lezen die de keynotesprekers innamen; het volledige verslag van de speeches én de paneldebatten kunt u lezen in het tijdschrift Ons Erfdeel (februari 2012). 
  • Lees hier het opiniestuk van Arjen van Witteloostuijn.

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: