Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*lezing: Esther Duflo: Er bestaat geen wondermiddel tegen armoede

Co-auteur van 'Arm & Kansrijk' komt naar Brussel

'Economen (en andere deskundigen) lijken niet veel zinnigs te vertellen te hebben over de redenen waarom sommige landen groeien en andere niet. Hopeloze gevallen als Bangladesh en Cambodja veranderden in kleine wonderen. Voorbeeldlanden, zoals Ivoorkust, vervielen in diepe armoede. Achteraf zijn er wel redenen te construeren waarom dit in deze landen gebeurde. Toch zijn we in het algemeen slecht in staat om te voorspellen waar groei zal plaatsvinden en begrijpen we niet erg goed waarom dit soort plotselinge ontwikkelingen zich voordoen. We beschikken niet over een wondermiddel om een einde aan de armoede te maken, geen eenvoudig medicijn dat alle problemen uit de wereld helpt. Maar we weten wel het een en ander over hoe we het leven van de armen kunnen verbeteren.'

>> Citaat uit het slothoofdstuk van het boek Arm & Kansrijk door Esther Duflo en Abjhijit Vinayak Banerjee, uitgegeven bij Nieuw Amsterdam.
 
De vooraanstaande economen Esther Duflo en Abjhijit Banerjee schreven samen het boek Arm & Kansrijk (oorspronkelijke titel: Poor Economics), waarin ze aantonen dat heel veel ontwikkelingswerk in de afgelopen tientallen jaren heeft gefaald. Op basis van hun kennis, ervaring en onderzoekswerk in onder meer Chili, India, Kenia en Indonesië hebben de auteurs nieuwe aspecten blootgelegd in het gedrag van arme mensen, in hun behoeftes en in de manier waarop (financiële) hulp hun leven beïnvloedt. Deze fundamentele nieuwe inzichten zullen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van betere strategieën en kunnen de aanzet vormen tot een effectievere mondiale armoedebestrijding.  Duflo en Banerjee rekenen af met de gewoonte van de ontwikkelingswereld om grote vragen te stellen en zich dan te realiseren dat de antwoorden in de praktijk niet werken. Volgens hen kan je beter kleinere en concrete vragen stellen over het verbeteren van de kansen en levensomstandigheden van de armen, en het beleid baseren op zo veel mogelijk harde feiten en gegevens. Amartya Sen, winnaar Nobelprijs voor de Economie, beschreef Poor Economics als ‘een geweldig inzichtelijk boek van twee uitmuntende onderzoekers over de werkelijke aard van armoede.’

Esther Duflo studeerde aan de École normale supérieure in Parijs en aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Zij is hoogleraar armoedebestrijding en ontwikkelingseconomie aan het MIT. Haar werk is vele malen onderscheiden. Zij komt speciaal voor deze MO*lezing naar Brussel.

Ze gaat na haar lezing in debat met twee Belgische experts:

•    Peter Moors, directeur-generaal Ontwikkeling in de FOD Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel.
•    Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

MO*journalist John Vandaele is moderator.


Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Partners: Beursschouwburg, Vooruit, Zuiderpershuis, Kaaitheater en Uitgeverij Nieuw Amsterdam.


Interessante links

•    http://pooreconomics.com/
•    http://www.nieuwamsterdam.nl/arm-en-kansrijk
•    http://econ-www.mit.edu/faculty/eduflo
•    http://www.ted.com/speakers/esther_duflo.html
•    http://www.povertyactionlab.org/

Video's


Video-interview


Integrale lezing


Verslag nagesprek

Documenten

  • Interview Esther Duflo in TerZake (20.12.2011)
  • Recensie van het boek Arm & Kansrijk (Esther Duflo & Abjhijit Banerjee) door Andreas Tirez (Liberales) op MO.be
Vertel het verder: