Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

'Vroeger is een ander land'

Onbegeleide minderjarige asielzoekers in België

Van 8 november 2011 tot 29 januari 2012 is in museum BELvue de tentoonstelling Vroeger is een ander land te zien; een initiatief van het fotografencollectief Nadaar en Catherine Vuylsteke (De Morgen), waarbij acht minderjarige asielzoekers gedurende één jaar werden gevolgd. Bij uitgeverij de Bezige Bij Antwerpen verschijnt het bijbehorende, gelijknamige boek van Catherine Vuylsteke.

Over het project, het boek en het probleem van de minderjarige asielzoekers gaan Catherine Vuylsteke, David Lowyck (Minor Ndako) en Prof. dr. Wouter Vandenhole (UNICEF-leerstoel Universiteit Antwerpen) in discussie o.l.v. Lode Delputte (De Morgen).

Het publiek van het debat krijgt voor en na de discussie ook gelegenheid de tentoonstelling in BELvue te bezoeken.

Vroeger is een ander land 
De jeugd is een kort seizoen. En voor Imad, Maryska, Ibrahim, Raza, Dinesh, Sabo, Jacob en Benjamin geldt het dubbel. Ze zijn aangespoeld, gestuurd, ontkomen of weggejaagd. Jacob, Raza en Dinesh ontvluchtten de gruwel van de oorlog in Soedan, Afghanistan en Sri Lanka. Imad en Benjamin werden uitgespuwd door de genadeloze straten van Ghana en Marokko. Maryska en
Ibrahim gingen lopen voor de toorn van hun moorddadige vaders in Oekraïne en Guinee en de kleine Sabo raakte vast in het net van zijn familie van Syrisch-Koerdische verzetsstrijders. Begin jaren negentig werden de zeven jongens en één meisje onder een andere hemel geboren maar nu zijn het onze kinderen. Het zou de oogst van één dag kunnen zijn, van een willekeurig etmaal.
Gemiddeld om de drie uur arriveert er immers een kind zonder ouders in ons land, in totaal zo'n 1.600 in de eerste zes maanden van 2011.

Hier begint hun nieuwe leven, maar de start is morsig, de teerling al geworpen. Verkrachting, moord, oorlog, verraad, familiaal geweld, drugs en dakloosheid - geen van de plagen die de menselijke soort teisteren, werd deze jongeren bespaard. Ze brachten het er levend van af, maar de herinneringen die hun dagen overschaduwen, zijn groter dan henzelf.

Organisatie: deBuren en Museum BELvue

Vertel het verder: