Gegoten Lood #2: Lieven de Cauter - Het entropisch imperium. Van ground zero tot tahrir square. Het post- 9/11-tijdperk vanuit activistisch oogpunt

Lezingenreeks over de verhouding kunst, politiek, activisme en de media

Lieven de Cauter (Brussel) is cultuurfilosoof en schrijver. Hij is medesamensteller van de bundel Art and Activism in the Age of Globalization (Reflect #08) 2010). Recentste publicaties: De oorsprongen of het boek der verbazing (2011) en De alledaagse apocalyps en het entropisch universum: van nine-eleven tot de Arabische lente. Kronieken van een donker tijdperk (2011) Dit boek staat hier online.

In zijn leven en werk is Lieven de Cauter sterk betrokken bij actuele ontwikkelingen en neemt hij politiek stelling in. Met de (mede)oprichting van het burgerinitiatief Brussels Tribunal - People vs. Total War Incorporated, heeft hij zich gekeerd tegen de militaire interventie van de Verenigde Staten in Irak.


Gegoten Lood #2 is een project op het snijpunt van beeldende kunst, performance, (politiek) activisme en filosofische reflectie opgezet door Erwin Jans, Ingrid Rollema en Stef Van Bellingen. De artistieke ruimte wordt een 'openbare plek' met ontmoeting en convivialiteit, maar ook van conflict en discussie via een debat- en lezingenprogramma:


Het kloppend hart van Gegoten Lood #2 wordt gevormd door een tentoonstelling in De Markten, waarin werken worden getoond van internationale kunstenaars als Harun Farocki, Arjen Klerkx, Rabih Mroué, Michelangelo Pistoletto, Ingrid Rollema, Farid Jafari Samarghand, Steve Schepens, Merlin Spie, Vadim Vosters, Ief Spincemaille en Du Wang. De geëxposeerde werken reflecteren eigenzinnig op de politiek-maatschappelijke werkelijkheid van dit moment: een complexe verstrengeling van economische crises, politieke malaise, revolutionair elan, repressief geweld, exponentiële informatiegroei, explosieve opkomst van sociale media, terugkeer van religies, ecologische dreiging, etcetera.

Foto's

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: