De Biograaf: Leopold I

Boekpresentatie 'Leopold I. De eerste koning van Europa' van Gita Deneckere

In onze vaste reeks 'De Biograaf' presenteren we ditmaal een primeur. Gita Deneckere (UGent) schreef op basis van zijn persoonlijke brieven het boek Leopold I. De eerste koning van Europa. Samen met De Bezige Bij Antwerpen presenteert deBuren dit bijzondere boek voor het eerst aan het publiek.

Harold Polis (uitgever De Bezige Bij Antwerpen) leidt de avond in, waarna vaste moderator Greet Op de Beeck (VRT) in gesprek gaat met Deneckere. Op basis van Leopolds persoonlijke brieven tekent Gita Deneckere het portret van een melancholische vorst die als geen ander het persoonlijke met het politieke wist te verweven. Door zijn ogen kijkt ze naar de geschiedenis van Europa in verandering.

Na afloop van de avond proosten we samen op de gelukkige geboorte van dit welkome koningskind! En waar kan dat beter dan bij de buren van het Koninklijk Paleis?

Leopold von Saksen-Coburg-Saalfeld was een kind van zijn tijd. Een romantische adelborst die opgroeide met een roeping tot grandeur. Na het Congres van Wenen (1815) zag Leopold een stralende toekomst aan de zijde van de Britse kroonprinses door een tragische speling van het lot aan zijn neus voorbijgaan. Nadat hij de Griekse troon had geweigerd, werd hij in 1831 'democratisch' tot koning der Belgen verkozen. Leopold I speelde zijn rol met verve.

Gita Deneckere (1964) doceert Hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit Gent. Ze publiceerde onder meer Sire, het volk mort. Sociaal protest in België 1831-1918 en 1900. België in de belle époque. Haar lopende onderzoek staat in het teken van de geschiedenis van macht en emancipatie.

Prijsvraag
Voordat Leopold I Koning der Belgen werd, was hij in de running voor maar liefst twee eerdere koningschappen. Op een van de tronen aasde hij zelf, de andere wees hij uiteindelijk af. Van welke twee landen had hij koning kunnen zijn, mocht het lot anders beslist hebben?
deBuren en De Bezige Bij geven 5 exemplaren weg van 'Leopold I. De eerste koning van Europa'. Mail het juiste antwoord op de prijsvraag naar miet[at]deburen.eu en win het boek! Deadline is 13 september. Afhalen kan op de avond zelf of tijdens de kantooruren bij deBuren, Prinsenstraat 10, 1000 Brussel.


Organisatie: deBuren i.s.m. De Bezige Bij Antwerpen en BELvue


Meer in de reeks Thinking Europe

Video's


Foto's

Documenten

- Gita Deneckere bij 'Interne keuken' over haar Leopold I biografie op Radio 1, luister hier.

- Verslag van de avond door Bart Haers, 'Een avond aan de Warande'

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: