Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*lezing: Eugene Rogan: Lessen uit de Arabische geschiedenis

Met Eugene Rogan, Sami Zemni en John Vandaele

Welke les leert ons de Arabische geschiedenis om de actuele toestand te begrijpen en te duiden? Eugene Rogan, historicus en auteur van De Arabieren vertelt er ons alles over in deze MO*lezing. Nadien volgt een debat met Midden-Oostenkenner Sami Zemni. Moderator is MO*journalist John Vandaele.

Over Eugene Rogan
Eugene Rogan is verbonden aan het St Anthony’s College in Oxford. Hij doceert moderne geschiedenis van het Midden-Oosten. Hij schreef verschillende boeken. Zijn meest bekende boek is De Arabieren dat in binnen- en buitenland heel veel positieve recensies oogstte.

De Arabieren is een veelomvattende geschiedenis van de Arabieren, gebaseerd op geschriften en ooggetuigenverslagen van mensen die de tumultueuze fases van de Arabische geschiedenis zelf beleefd hebben. Rogan laat heel verschillende mensen aan het woord: politici, intellectuelen, dichters, beroemdheden, schurken en gewone mannen en vrouwen. De geschiedenis begint bij de Ottomaanse veroveringen van de Arabische gebieden in de zestiende eeuw, en volgt de lotgevallen van de Arabieren tot in het tijdperk van het Europese imperialisme en de periode van rivaliteit tussen de grootmachten tijdens de Koude Oorlog. Het verhaal strekt zich uit over een omvangrijk geografisch gebied, van Noord-Afrika tot diep in het Midden-Oosten, en brengt de evolutie van de Arabische identiteit van ottomanisme, arabisme en islamisme in kaart.

Over Sami Zemni
Sami Zemni is docent aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij is directeur van de Middle East & North Africa Research Group (MENARG). Hij schreef onder meer de boeken Politieke islam, 9/11 en jihad (2006) en Het islamdebat (2009).


Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Uitgesproken
Partners: Vooruit, Zuiderpershuis, Kaaitheater, Beursschouwburg en Stichting Gerrit Kreveld


Meer info: www.MO.be/molezing

Video's

Documenten

Welke les leert ons de Arabische geschiedenis om de actuele toestand te begrijpen en te duiden? Eugene Rogan, historicus en auteur van 'De Arabieren' vertelde er alles over op donderdag 12 mei in de Vooruit tijdens deze MO*lezing met de titel 'Lessen uit de Arabische geschiedenis'. Na de lezing volgde een debat met Midden-Oostenkenner Sami Zemni, gemodereerd door MO*journalist John Vandaele.

Het bekijken waard!
•    Bekijk het videoverslag op MO.be
•    Bekijk het fotoverslag op MO.be

"MO* -Lezing / Uitgesproken : Eugene Rogan", door Kobe Wuyts op DeWereldMorgen Blogs, 13.05.2011 
"Eugene Rogan voorspelde Arabische lente"
, TerZake, 13.05.2011
Verslag op gentblogt.be: Mo*debat met Sami Zemni en Eugene Rogan, 14.05.2011
"Het Midden-Oosten in tijden van crisis, maar ook van kansen", door Marieke Van Cauwenberghe, StampMedia, 19.05.2011

Vertel het verder: