Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | How to report the economic crisis in Europe?

Peter De Keyzer, Leigh Philips, Sony Kapoor en Johan Van Overtveldt

Eind 2008 slaat de financiële crisis in de wereld hard toe. In november 2008 is er voor het eerst sprake van een recessie in de eurozone. De koers van de euro ten opzichte van andere munten is in de eerste helft van 2010 fors gedaald. Verschillende eurolanden kampen met grote tekorten op hun begroting en flinke staatsschulden. Uit de huishoudboekjes van enkele Zuid-Europese landen en Ierland blijkt dat deze landen grote financiële problemen hebben. Er breekt paniek uit wanneer ook België in het vizier wordt genomen van Europese speculanten. Het veelbesproken artikel “Belgium joins financial market’s hit list” dat eind november 2010 verschijnt in The Guardian brengt de bal aan het rollen. Is onze financiële situatie echt problematisch, of zaaien de speculanten, en media onnodig paniek?

Kunnen de media ons degelijk informeren over de economische crisis in Europa? Welke rol speelden de media in het ontstaan van de financiële crisis in 2008, en hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van journalisten als ze speculanten een vrije tribune geven? Zijn algemeen georiënteerde journalisten in staat om een dergelijk complex onderwerp te coveren of is afstand van de materie juist goed?

Panel

Sony Kapoor is managing director van Re-Define, een internationale denktank. Sony startte zijn carrière als Investment Banker en Derivative Trader. In 2003 gaf hij die job op en legde hij zich toe op de hervorming van onze financiële systemen. Hij wil op die manier internationale ontwikkeling promoten en helpen bouwen aan een meer duurzame en eerlijke economie.

Peter De Keyzer was hoofdeconoom bij het Brusselse beurshuis Petercam, en neemt vanaf 1 april 2011 dezelfde functie waar bij BNP Paribas Fortis. Hij was voordien werkzaam bij ABN Amro en KBC.   

Leigh Philips is journalist bij de EUobserver, een onafhankelijk online nieuwsmedium dat dagelijks 60.000 lezers bereikt. De EUobserver bericht dagelijks over de Europese politiek. 

Het debat wordt gemodereerd door Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van het economisch nieuwsmagazine Trends.

De hashtag voor de mediacafé debatten is #mediacafe

 

Mediacafé is een initiatief van deBuren, VVOJ, Fonds Pascal Decroos en Mediakritiek.be en is open voor iedereen.

Foto's

Documenten

Lees hier het verslag van Margot Smit, directeur van VVOJ, over mediacafé #6.

Vertel het verder: