'Europese Architectuur sinds 1890' van Hans Ibelings

Met Hans Ibelings, Peter Swinnen, Erick van Egeraat, Willem van Zadelhoff en Joachim Declerck

Bestaat er zoiets als 'typisch Europese architectuur'? Dat is de vraag die Hans Ibelings, wil beantwoorden in zijn nieuwe boek Europese architectuur vanaf 1890, dat gelijktijdig in een Engelstalige editie verschijnt. Daarbij gaat hij in op de nauwe samenhang tussen maatschappelijke ontwikkeling en architectuur. Ibelings besteedt ruim aandacht aan Oost-Europa, een gebied dat er qua architectuur doorgaans bekaaid vanaf komt. Wat is de toekomst van Europese architectuur in een geglobaliseerde wereld?

Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek organiseert deBuren i.s.m. uitgeverij SUN, European Cultural Foundation en de Nederlandse ambassade in Brussel een discussie met Hans Ibelings, Peter Swinnen, Willem van Zadelhoff en Erick van Egeraat, o.l.v. Joachim Declerck (curator, Berlage Instituut).

Over de sprekers


Hans Ibelings is architectuurhistoricus en hoofdredacteur van A10, een internationaal tijdschrift voor nieuwe Europese architectuur. Het tijdschrift A10, de bijbehorende website en het A10- jaarboek besteden sinds 2004 uitgebreid aandacht aan de ontwikkelingen in de hedendaagse Europese architectuur, daarbij inbegrepen Centraal- en Oost-Europa.

De Nederlandse architect Erick van Egeraat was in 1983 medeoprichter van het architectenbureau Mecanoo, waar hij werkzaam zou blijven tot 1995. In dat jaar verliet hij Mecanoo om zijn eigen architectenbureau op te richten, Erick van Egeraat associated architects (EEA). Het bureau groeide uit tot een internationaal bedrijf met 155 werknemers in vestigingen te Moskou, Londen, Boedapest, Praag en Rotterdam. In januari 2009 ging EEA failliet ten gevolge van de kredietcrisis, maar maakte een maand later een doorstart als besloten vennootschap genaamd Designed by Erick van Egeraat.

De Brusselse architect Peter Swinnen is sinds juli 2010 Vlaams Bouwmeester, met een mandaat van vijf jaar. Als zodanig heeft hij een sturende rol in de voorbereiding en uitvoering van bouwprojecten van de Vlaamse overheid en andere Vlaamse publieke instellingen. Swinnen studeerde aan het Sint-Lucas Architectuur Instituut Brussel en de Architectural Association London. In 1998 was hij mede-oprichter van het architectenkantoor 51N4E, dat in 2004 de prestigieuze Rotterdam Maaskant Prijs voor Jonge Architecten kreeg.

Willem van Zadelhoff is een Nederlands schrijver en dichter. Hij schreef onder andere de romans Een stoel (2003), Holle haven (2006) en Ga niet weg (2010). Deze drie boeken vormen een trilogie over de opkomst en ondergang van de modernistische architectuur en de maakbaarheid van de mens. Voorjaar 2008 verscheen Van Zadelhoffs poëziedebuut Tijd en landen, waarvoor hij de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut 2009 ontving. Sinds 1993 woont Willem van Zadelhoff in Antwerpen.

In samenwerking met SUN architecture, European Cultural Foundation en de Nederlandse Ambassade

 

Documenten

Hans Ibelings in Babel (2 mei 2011) op Klara, beluister hier (vanaf 01:35:36).

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: