Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Klant is koning en content is king!

Krijgt de mediaconsument echt wat hij wil?

'Harde' journalistiek of onderzoeksjournalistiek lijkt op zijn retour. Volgens de mediabazen is het te tijdrovend voor de journalist, volgens de adverteerders niet ‘leuk’ genoeg voor de nieuwsconsument. Weet er binnenkort nog iemand hoe je aan diepgravende journalistiek doet? Waar vinden we er de middelen nog voor? Hoe lang houdt de media zijn rol als democratische waakhond nog vol? En wordt het niet stilaan tijd dat de overheid echt ingrijpt? Een internationaal panel zoekt naar oplossingen en positieve lichtpunten.

Keynotes en debat met Leo Sisti (Il Fatto Quotidiano), Birgitta Jόnsdόttir (Icelandic Modern Media Iniative, Wikileaks), Leo Hellemans (directeur Media VRT), Marc Reynebeau (De Standaard), Rik De Nolf (CEO Roularta Media Group), Jan Holderbeke (eindredacteur Panorama), Ernst-Jan Pfauth (NRC Handelsblad) en minister van Media Ingrid Lieten. Moderator: Nico Haasbroek (ex-VPRO en VARA).

Onze media zijn big business. In Vlaanderen hebben de drie grote historische krantengroepen Persgroep, Corelio en Concentra zich ontwikkeld tot mediabedrijven die actief zijn in zowel de geschreven als audiovisuele media. Grote zakenmannen zoals Christian Van Thillo staan stevig aan het roer van het schip en houden het grootste marktaandeel in het vizier. De doorsnee mediaconsument lijkt (voorlopig) zijn gading te vinden in de onophoudelijke maalstroom van informatie, desinformatie, infotainment en entertainment. Klant is koning, content is king!

Nick Davies bewijst in het fel bejubelde Flath Earth News (Gebakken Lucht) dat ons 'nieuws' niet accuraat is. Berichten worden klakkeloos overgenomen van PR 'wizards' en persagentschappen, en feiten worden niet meer gecontroleerd. Journalisten zouden zich onder een enorme tijdsdruk bevinden om aan de lopende band nieuws te 'produceren'. De Nederlandse journalist Joris Luyendijk valt in zijn nieuwe boek 'Je hebt het niet van mij maar...' de Haagse cultuur aan, waarin de pers meer op de poppetjes dan op de inhoud let (bron: www.destandaard.be). Volgens Tom Van Hout (UGent), die zes maanden bivakkeerde op de redactie van De Standaard, loopt het in Vlaanderen nog niet zo’n vaart, maar zijn we beter op onze hoede.

Op het internet duiken er wel steeds meer journalisten op die ingaan tegen de machtige mediareuzen. Apache.be in Vlaanderen brengt 'nieuws dat er echt toe doet. Kritisch en ongebonden. Omdat het nodig is'. In Italië is recent Il Fatto Quotidiano opgestaan die wél kritische onderzoeksjournalistiek brengt en daarmee veel succes oogst. In De Verenigde Staten is er ProPublica, een non-profit nieuwsredactie die het algemene belang wil dienen, en The Huffington Post, één van de bekendste progressieve nieuwswebsites en weblogs ter wereld. In IJsland is er Birgitta Jonsdottir, woordvoerster voor WikiLeaks (de klokkenluiderwebsite) en medeoprichtster van the Icelandic Modern Media Initiative dat ijvert voor absolute persvrijheid in IJsland, en de ganse wereld.

Les van de Eeuw
Dit Mediacafé wordt georganiseerd in het kader van de Les van de Eeuw (Vooruit). Eén keer per jaar staat Vooruit stil bij het onvermogen van de mens om lessen te trekken uit het verleden en/of uit ervaringen. Wie die dag luisteren wil, krijgt de "les gespeld" door academici, journalisten, wakkere burgers en inspirerende figuren uit de cultuurwereld. De Les van de Eeuw zoomde de voorbije jaren in op thema’s als democratie, oorlog, Irak, staat en religie, onderwijs, Europa e.a. In 2011 staat de dag in het teken van de media.

In het kader van de Les van de Eeuw. In samenwerking met Vooruit, UGent, en de partners van Mediacafé: Fonds Pascal Decroos, VVOJ en Mediakritiek.be

Video's

Foto's

Documenten

- "Kluwen mediaconcentratie in Vlaanderen weer wat groter" door Christophe Callewaert, 13 december 2010
- "Wet Monddood bedreigt democratie", verschenen op Apache.be
- "Digitaal Paradijs IJsland", verschenen op  DeWereldMorgen
- "Les van de eeuw: Media", verschenen op DeWereldMorgen

- Lees hier de keynote van Leo Sisti van Il Fatto Quotidiano (pdf)

- Lees hier de toespraak van minister van Media Ingrid Lieten
- Lees hier het eerste deel en hier het tweede deel van het interview met Birgitta Jόnsdόttir, verschenen in De Standaard

Vertel het verder: