Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De glazen samenleving. Wie begluurt wie?

Over de opmars van surveillancetechnologieën

Overal in Europa doen zich verontrustende ontwikkelingen voor: camera’s in publieke ruimtes, databanken vol e-mailadressen, telefoongesprekken en vingerafdrukken. In deze surveillancemaatschappij of  'glazen samenleving' is iedereen een potentieel veiligheidsrisico.

In zijn boek Big Brother in Europa geeft de Belgische advocaat Raf Jespers een goed overzicht van al deze ontwikkelingen en klaagt de Europese surveillancemaatschappij en het veelvuldig gebruik van nieuwe technologieën aan. De Europese Unie speelt een grote rol hierin: ze bouwt bijna ongemerkt een complexe en ongecontroleerde veiligheidsarchitectuur uit met Europol en Eurojust, de grenswachters van Frontex, duur veiligheidsonderzoek, etc.
Leven we in een controlemaatschappij waarin we door Big Brother continu in de gaten worden gehouden? Moeten we zoals Jespers aanmoedigt deze technologieëen afbouwen voordat het te laat is of is surveillance een noodzakelijk kwaad om onze veiligheid te beschermen? Is het nodig om meer en meer van onze vrijheden (zoals recht op privacy en non-discriminatie) op te geven om ons te bechermen voor criminelen en terroristen of zijn er alternatieve manieren die zowel onze vrijheden als onze veiligheid beschermen?  
Tijdens het debat zullen deze en andere vragen en verschillende actuele surveillancethema’s besproken worden en zal er genoeg ruimte zijn voor vragen en reacties vanuit het publiek.

Het debat zal gemodereerd worden door Paul De Hert (Vrije Universiteit Brussel)

Sprekers:
Raf Jespers (auteur Big Brother in Europa en advocaat Progress Lawyers Network)
Bart Jacobs (Radbout Universiteit Nijmegen),
Gerrit-Jan Zwenne (advocaat,  Bird & Bird),
Bart de Koning (freelance journalist),
Christian van 't Hof (Rathenau Instituut),
Quirine Eijkman (NJCM)

Dit is het publieke luik van het congres Computers, privacy & data protection i.s.m. VUB en de Beursschouwburg

Vertel het verder: