Mensenrechtenavond: Congo

In het kader van de Internationale dag van de mensenrechten (10 december) organiseert de Nederlandse Ambassade op 7 december om 19:45 een avond waarin Congo centraal zal staan.

De gasten van deze avond zijn: David van Reybrouck en Ilse van Velzen.
Zij zullen worden geïnterviewd door Wim Brands.

David van Reybrouck (1971), is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden.
Hij debuteerde in 2001 met De plaag. Het boek werd lovend ontvangen en in het Zuid-Afrikaans vertaald. Enkele jaren later schreef hij de toneelstukken die Siel van die Mier en Missie. In 2007 publiceerde hij de roman Slagschaduw en in 2008 verscheen zijn essay Pleidooi voor populisme. Bijna alles van zijn hand is meermalen bekroond. Dit jaar verscheen zijn monumentale boek Congo, een geschiedenis. Van Reybrouck ontving ook hiervoor grote prijzen: de Libris geschiedenisprijs,  de Jan Greshoffprijs en de AKO Literatuurprijs.

Ilse van Velzen (1980) studeerde, net als haar tweelingzusje Femke, culturele – en maatschappelijke vorming. De een volgde de opleiding in Utrecht, de ander in Amsterdam. Aan het einde van de opleiding kozen ze ervoor om samen een film te maken in plaats van een scriptie te schrijven. Ze maakten een documentaire over een jongerenproject in de sloppenwijken van Kaapstad: Bush Kids in South Africa.
Met hun eigen productiebedrijf produceerde de tweeling vervolgens de spraakmakende documentaire Fighting the silence (2007) over seksueel geweld tegen vrouwen in Oost Congo.  In 2010 kwam hun nieuwe documentaire uit Weapon of War (hierin komen de daders van verkrachtingen in de Congo aan het woord). Zij ontvingen hiervoor het Gouden Kalf voor de beste korte documentaire 2010.

Wim Brands (1959) is dichter en journalist. Sinds 1987 werkt hij als radio- en televisiemaker bij de VPRO. Hij presenteert sinds jaren het toonaangevende televisie programma Boeken. Hij doceerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en publiceerde  de dichtbundels In de metro (1997), De schoenen van de buurman (1999) en Neem me mee, zei de hond (2010).

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: