Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*lezing: De haat tegen het Westen

Jean Ziegler & Rik Coolsaet

'Het Westen blijft blind, doof en stom tegenover die diepe haat tegen het Westen die leeft bij de volkeren van het Zuiden. Deze “haat” komt voort uit een diep verlangen naar emancipatie en gerechtigheid. Het Westen begrijpt niets van die haat. Dat komt omdat het geheugen van het Westen dominant is, immuun voor twijfel. Het geheugen van de volkeren van het Zuiden is een gewond geheugen. En het Westen is onkundig van de diepte en de ernst van die wonden.'

Jean Ziegler
onderzoekt in zijn boek De haat tegen het Westen de historische wortels en actuele verschijningsvormen van deze onderstroom van mondiale conflicten, waarbij hij hoopvol is over de revolutionaire kracht van Bolivia en verontrust over de plundereconomie van Nigeria. Ziegler geeft tijdens deze MO*lezing zijn ongezouten mening over de wereldverhoudingen.

Professor Rik Coolsaet dient hem van antwoord met zijn eigen analyse, gebaseerd op zijn boek De geschiedenis van de wereld van morgen. Daarin heeft Coolsaet veel aandacht voor ongelijkheid als een van de motoren van de geschiedenis. Coolsaet ziet die overal toenemen, zowel binnen landen – wat onomstreden is – als tussen landen, waar volgens hem de Noord-Zuidkloof nog altijd toeneemt.

Over Jean Ziegler
Jean Ziegler is professor Sociologie aan de Universiteit van Genève en aan de Sorbonne in Parijs. Hij zetelde van 1981 tot 1999 in het Zwitserse parlement en werkte van 2000 tot 2008 voor de VN als Speciale Rapporteur voor het Recht op Voedsel.

Over Rik Coolsaet
Rik Coolsaet is professor aan de Universiteit Gent, waar hij onder andere over de geschiedenis van de internationale betrekkingen doceert. Hij is ook als Senior Research Fellow verbonden aan het Egmont Instituut (Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen) in Brussel.

In samenwerking met MO* en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Partners: Zuiderpershuis, Kaaitheater, Beursschouwburg, Vooruit en Canvas.

Video's

Foto's

Bekijk hier het fotoverslag.

Documenten

Lees hier het verslag.

Vertel het verder: