Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Europe: no medium, no message?

Hoe doet Europa het in onze media?

Er gaat veel informatie rond in Europa, maar weinig daarvan bereikt de bevolking echt. Wie draagt de verantwoordelijkheid hiervoor? De Europese instellingen durven in eigen boezem kijken, maar wijzen ook met een beschuldigende vinger naar de lidstaten en de media(bedrijven). Op het blog van Mathew Lowry brandde het debat al los!

Hoe kan Europa er voor zorgen dat er meer en beter over wordt bericht? Welke rol moeten beleidsmakers, journalisten én burgers hierin spelen? Een debat met Bart Sturtewagen (hoofdredacteur De Standaard), Leigh Phillips (EUobserver) en Brigitte Alfter (European Fund for Investigative Journalism (Journalismfund.eu)). Moderator: Koen Vidal (Chef Buitenland voor De Morgen).

In een rapport, dat eind juni werd besproken in de Commissie Cultuur en Onderwijs, stelt Europees Parlementslid Morten Løkkegaard dat het gebrek aan berichtgeving over de EU in de nationale media een algemeen bekend feit is. Om een Europese publieke ruimte te kunnen creëren lijkt het contact van de burgers met het politieke leven van de Europese instellingen echter onontbeerlijk. Europa durft hierbij in eigen boezem kijken: er moet meer met één stem en directer gecommuniceerd worden, en niet louter geïnformeerd. Een koerswijziging in het communicatiebeleid lijkt één van de grote discussiepunten te worden in de toekomst van de EU. Wat bijvoorbeeld met het gebruik van sociale media zoals Facebook of Twitter? 

Maar ook de lidstaten en de media worden met een beschuldigende vinger nagewezen. In de handvesten van publieke omroepen zou de zorg voor kwalitatieve EU-berichtgeving moeten worden opgenomen, én controle worden voorzien. Pan-Europese media moeten een echte kans krijgen, zonder dat taal- of perceptieverschillen roet in het eten gooien. Het aantal geaccrediteerde journalisten in Brussel moet, sinds de daling van de laatste jaren, opnieuw omhoog. Alleen een fysieke aanwezigheid in Brussel zou een degelijke onderzoeksjournalistiek waarborgen. 

Hoe kan Europa uniformer en directer communiceren met de media, de lidstaten en haar burgers? Is er nood aan onafhankelijk Europees informatiekanaal naar schaalgrootte van bijvoorbeeld CNN? Zou dit de betrokkenheid van de burgers vergroten en de integratie aanwakkeren? Wie speelt welke rol in dit verhaal?

Op het blog van Mathew Lowry brandde het debat al los!

Brigitte Alfter is een voormalig EU-correspondent voor de Deense krant Information in Brussel, maar bericht nu over Europa vanuit de redactie in Kopenhagen. Ze is directeur van het European Fund for Investigative Journalism en medeoprichtster van Wobbing in Europe, een web- en netwerktool voor journalisten.

Leigh Phillips is redacteur van de EUobserver. De EUobserver is een onafhankelijke online krant die gespecialiseerd is in Europees gerelateerd nieuws en dagelijks 60.000 personen bereikt. 

Bart Sturtewagen
is hoofdredacteur van De Standaard. De berichtgeving over Europa is de verantwoordelijkheid van de buitenlandredactie. Die wordt bemand door zeven journalisten.

De Mediacafés zijn een nieuw initiatief van deBuren, VVOJ, Fonds Pascal Decroos en Mediakritiek.be

Video's

Vertel het verder: