Terug naar de toekomst

Een boekenprogramma met David Van Reybrouck, Koen Vidal en Gert Oostindie
© Stephan Vanfleteren

Wat kunnen we leren uit het verleden van Congo om het land vandaag en morgen beter te begrijpen? David Van Reybrouck (Congo. Een geschiedenis) en Koen Vidal (Futur Simple) stellen hun boeken voor en zoeken naar antwoorden. Gert Oostindie (Postkoloniaal Nederland), directeur van het Nederlandse Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, pluist het huidige ontwikkelingsbeleid na op sporen van ons koloniaal verleden. Rik Delhaas (VPRO) leidt het gesprek.

David Van Reybrouck leverde met Congo. Een geschiedenis voor het eerst een allesomvattend Nederlandstalig geschiedenisboek over Congo af. Van Reybrouck baseert zich hiervoor niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal, maar vooral ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwelingen die het einde van de kolonie meemaakten tot kindsoldaten die geconfronteerd worden met de gruwelijke conflicten van het roerige Afrikaanse land. Hun verhalen maken deze geschiedenis van Van Reybrouck vernieuwend en beklijvend.

Voor het boek Futur Simple reisden De Morgen-journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren verschillende malen naar Congo om er zeven levensverhalen van voormalige kindsoldaten, schoolmeisjes, sportieve supertalenten en slachtoffers van seksueel geweld op te tekenen. Deze kinderen en jongeren hadden allen de moed en kracht om hun bodemloze verhalen te vertellen. Op basis van het boek en met de hulp van regisseur Ibbe Daniëls maakten de auteurs ook een kortfilm waarin foto's en teksten worden afgewisseld met muziek van Serge Kakudji, de jonge Congolese opera-ster die momenteel in Parijs woont.

Verleden en toekomst gaan hand in hand, zeker in Congo. Met de boeken van David Van Reybrouck en Koen Vidal leggen we de link tussen geschiedenis, heden en toekomst. Gert Oostindie, auteur van het boek Postkoloniaal Nederland, en directeur van het KITLV, pluist samen met de schrijvers het huidige ontwikkelingsbeleid van Nederland en België na op sporen van ons koloniaal verleden. Oostindie publiceerde meer dan twintig boeken over de koloniale geschiedenis en dekolonisatie van Nederland en over de betekenis ervan voor de ontwikkeling van een Nederlandse nationale identiteit.

In het kader van het festival ‘Allez Congo!’. Van 9 tot 12 september 2010 in De Brakke Grond in Amsterdam.

In samenwerking met De Bezige Bij en Meulenhoff │Manteau.

Video's

Foto's

Vertel het verder: