Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*lezing: Armoede is de ergste mensenrechtencrisis

Irene Khan en minister Steven Vanackere

"Respect voor mensenrechten vereist ook dat we ook erkennen dat iedereen recht heeft op de dingen die onontbeerlijk zijn voor een menswaardig bestaan – voedsel, water, elementaire gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting. Deze rechten – die hun basis hebben in universele waarden - geven mensen die in armoede leven een instrument om het verstoorde machtsevenwicht dat hen arm houdt te herstellen." Met die basisstelling uit het boek Een ongehoorde waarheid. Armoede en mensenrechten trekt Irene Khan, tot voor kort secretaris-generaal van Amnesty International, het debat over mensenrechten breed open. Ontwikkeling noemt ze een fundamenteel mensenrecht en armoede omschrijft ze als de ergste schending van de mensenrechten. Op de MO*lezing zal Irene Khan de consequenties van die stelling op een ethisch buitenlandbeleid scherp aflijnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere geeft tijdens deze MO*lezing zijn visie op de samenhang tussen mensenrechten, ontwikkeling en buitenlands beleid. Tijdens een bezoek aan de VN Mensenrechtenraad (waarvan België op dit moment het voorzitterschap heeft) beklemtoonde Vanackere het belang van alle mensenrechten voor iedereen. Dus ook van sociale en economische rechten. "Armoede heeft met meer te maken dan alleen met een gebrek aan inkomen, in die zin is het ook een kwestie van rechten. Maar je mag mensenrechten en strijd tegen armoede ook niet zomaar met elkaar gelijkstellen, dat komt de duidelijkheid niet ten goede", aldus de minister in een kort gesprek met MO*.

Over Irene Khan

Irene Khan werd geboren in Dhaka, de huidige hoofdstad van Bangladesh. Van 2001 tot 2009 was ze secretaris-generaal van Amnesty international. Ze was de eerste vrouw, de eerste Aziatische en de eerste molsim die deze functie bekleedde. Irene Khan studeerde rechten in Manchester en Harvard en werkte in de jaren tachtig en negentig voor de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. In 2007 kreeg ze een eredoctoraat aan de Universiteit Gent.

Over Steven Vanackere

Steven Vanackere (CD&V) werd minister van Buitenlandse Zaken op 25 november 2009. Daarvoor was hij federaal minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen; Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Schepen van Economie, Handel, Haven, Aankoopcentrale en Vlaamse aangelegenheden voor de stad Brussel.

Organisatie: MO* in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
Partners: Beursschouwburg, Kaaitheater, Zuiderpershuis, Vooruit en Canvas.
Met de steun van: Amnesty International

Video's

Bekijk hier het interview met Irene Khan over dit onderwerp op YouTube:

Bekijk hier het interview met Steven Vanackere over dit onderwerp op YouTube:

In een volle Beursschouwburg spraken Irene Khan en minister Steven Vanackere op 20 april 2010 over armoede, mensenrechten en buitenlands beleid. Bekijk een impressie hieronder (in twee delen).

Documenten

* Lees hier het interview met Irene Khan op de site van MO*.
* Bekijk tekst- en videoverslag van deze boeiende avond
* De MO*paper met de teksten van Irene Khan en Steven Vanackere kan gedwonload worden op www.mo.be/mopapers.

Vertel het verder: