Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Homo Universalis: Dick Swaab

"We zijn onze hersenen. Dus alles wat we doen, denken, laten, dat bepalen onze hersenen" dixit prof.dr. Dick Swaab, arts, neurobioloog en als hersenonderzoeker verbonden aan het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW), waar hij de onderzoeksgroep neuropsychiatrische aandoeningen leidt.

Zijn belangstelling gaat vooral uit naar seksuele differentiatie en veroudering van hersenen, depressie en de ziekte van Alzheimer. Hij was ook oprichter van de Hersenbank, waar hersenweefsel van donoren wordt opgeslagen en geprepareerd voor onderzoek. Dick Swaab werd vooral bekend door zijn ontdekkingen op het gebied van de anatomie en fysiologie van de hersenen, en dan vooral met zijn onderzoek naar de invloed die hormonale en (bio)chemische factoren hebben op de hersenontwikkeling in de baarmoeder.

Zijn onderzoek lokte meermaals controverse uit. Vooral de ontdekkingen van de verschillen tussen de hersenen van homoseksuelen en heteroseksuelen en de lichamelijke en functieverschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen werden hem niet in dank afgenomen. Swaab schuwt de controverse niet en blijft zijn bevindingen en wetenschappelijk gefundeerde standpunten met overtuiging uitdragen.

Video's

Dick Swaab in 'God bestaat niet' (RVU via YouTube)

Foto's

Documenten

Klik hier voor een korte impressie van deze ontmoeting

Dit evenement vond plaats op maandag 10 december 2007

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: