Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

WIJ, BURGERS VAN EUROPA!

Lyrische inleidingen op de Europese Grondwet

deBuren en Perdu presenteren: Wij, burgers van Europa! Een nieuwe bundel met negen lyrische inleidingen (preambules) op de Europese Grondwet. De bundel wordt officieel voorgesteld in Perdu in aanwezigheid van Olaf Tans (University College Amsterdam),  Europees Parlementslid Sofie in ’t Veld en Barbara Oomen, lid van de Staatscommissie Grondwet. Verschillende auteurs dragen hun preambule voor. Alle bezoekers van de avond krijgen de bundel voor niets mee naar huis!

 

 

 Geachte Europeaan, deBuren en Perdu richten zich tot u!
Misschien bent u het niet gewend om op deze manier aangesproken te worden. Toch zijn we allemaal burgers van Europa en duikt de EU overal op in ons dagelijks leven. De zogenaamde ‘Europese identiteit' blijkt echter geen evidentie.

We baseren onze wetten op dezelfde verlichtingsidealen, maar delen we eigenlijk wel dezelfde normen en waarden? Welke rol spelen onze leiders in de bevordering van de Europese integratie? Zijn zij zelf nog te veel bezig met hun eigen achtertuin, in plaats van met de Europese?

Op dit moment beraadt een Nederlandse staatscommissie zich over een wijziging van de grondwet. Het uiteindelijk doel van dergelijke wijziging is het vormen van ‘verantwoordelijk Nederlands burgerschap'. Alle Nederlanders achter de nationale vlag krijgen, hoe doe je dat?

 

Eén mogelijkheid is het toevoegen van een preambule aan de grondwet: een inleidende tekst die voorafgaat aan een wet of een verdrag en de filosofie en waarden benoemt waarop de wetten zich baseren. De bekendste preambule is die van de VS en begint met 'We, the people of the United States, ...'.

Het spreekt de bevolking aan in hart en ziel, en probeert duidelijk te maken waarvoor het Amerikaanse burgerschap zou staan: vrijheid en gelijkheid.

Alle bezoekers van de avond krijgen de bundel voor niets mee naar huis!

 

Documenten

 

Lees hier een recensie over de bijdrage van Ton Van ’t Hof aan de bundel

 

*  "Schrijversproject "Wij, burgers van Europa!" krijgt aandacht op blog www.gatindetijd.nl van Mark Zaremba.

vrijdag 24 september 2010

Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Vertel het verder: