Scheisseimer: Filip Berte

Geannuleerd
© Filip Berte

Het theaterprogramma van HETPALEIS vormt het uitgangspunt voor een lezingenreeks van deBuren en HETPALEIS. In Scheisseimer vertelt Koenraad Tinel aan de hand van zelfgemaakte inkttaferelen het verhaal van zijn collaborerende ouders. Deze jeugdherinnering bleef lang verborgen in zijn geheugen. Ook de spreker van deze avond, kunstenaar Filip Berte, wil met zijn Collective Memory Mass Grave het onaanraakbare van herinneringen fysiek, tastbaar of beeldend vastleggen.

Scheisseimer

In Scheisseimer vertelt Koenraad Tinel het verhaal van zijn collaborerende ouders. Tinel is amper zes als WO II uitbreekt. Hij beseft pas veel later dat de keuze van zijn vader om te sympathiseren met de Duisters een zeer grote invloed heeft gehad op zijn eigen leven. Lange tijd blijft de herinnering aan die intense episode uit zijn kinderjaren diep opgeborgen in zijn geheugen. Tot hij een paar jaar geleden 240 taferelen met inkt en penseel op papier zet. De 75-jarige kunstenaar vertelt op basis van dit ‘document humain’ zijn verhaal live aan een publiek.

Scheisseimer velt geen oordeel. Het roept vragen op over de vanzelfsprekende voorbeeldfunctie van ouders en de jarenlange gevolgen die kunnen voortvloeien uit verdrongen en misvormde jeugdherinneringen. Na een geslaagde reeks in maart 2009 staat de voorstelling opnieuw op het programma.

'Eutopia'
Naar aanleiding van Scheisseimer komt architect en beeldend kunstenaar Filip Berte vertellen over zijn artistiek creatieproject 'Eutopia'. 'Eutopia' is een groots opgezette zoektocht naar de identiteit van Europa. Tal van verhalen verzameld vanuit heel Europa vormen het vertrekpunt. Filip Berte gaat aan de slag met die verhalen en onderzoekt wat ons als Europeanen bindt. Welke herinneringen en gedachten delen we? Hij probeert het ontastbare tastbaar te maken door deze herinneringen in beelden om te zetten. Met die beelden bouwt hij vervolgens een huis, het huis van Europa. De kelder van dit huis Collective Memory Mass Grave refereert in brede zin aan gebeurtenissen, plaatsen, personen, verhalen, liederen, … die binnen Europa collectief zouden moeten worden herinnerd. De ultieme doelstelling van Filip Berte bestaat er in het niet-tastbare van die collectieve herinneringen tastbaar en beeldend vast te leggen.

Lezingreeks in samenwerking met HETPALEIS

Foto's

Documenten

Ontdek hier meer over Eutopia en de Collective Memory Mass Grave van Filip Berte

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: